Association between intake of macronutrients and prognosis of patients with amyotrophic lateral sclerosis

Title
Association between intake of macronutrients and prognosis of patients with amyotrophic lateral sclerosis
Author
김보은
Alternative Author(s)
Kim, Boeun
Advisor(s)
박용순
Issue Date
2018-02
Publisher
한양대학교
Degree
Master
Abstract
근위축성측삭경화증 (Amytrophic lateral sclerosis, ALS)은 운동 신경 세포에 퇴행성 변화가 생겨 근육 쇠약 및 위축을 일으키는 질환 중의 하나로, 영양 상태는 ALS 환자의 생존과 밀접한 관련이 있다. 본 연구는 다량영양소의 섭취가 생존 및 증상 발병으로부터 사망, 기관절개 또는 비침습적 환기법 사용까지의 기간을 연장시킬 것이라는 가설을 검증하고자 수행되었다. 연구 대상자는 EI Escorial criteria of World Federation of Neurology의 진단기준에 의해 ALS 확진을 받은 435명 중 2011년부터 2017년까지 사망, 기관절개 또는 비침습적 환기법을 사용한 환자 148명을 대상으로 하였다. 식이 조사는 24시간 회상법을 이용하였으며 경피적 내시경하 위루술을 통해 경관 급식을 실시하는 환자는 대상에서 제외하였다. 본 연구에서는 증상 발병 후 사망, 기관절개 또는 비침습적 환기법 사용까지의 기간을 생존 시간이라고 정의하였고, 평균 생존 시간(33.03 ± 14.01 개월)을 기준으로 단기간 생존자 군(n=79), 장기간 생존자 군(n=69)으로 분류하였다. 생존 시간에 따른 영양 섭취 차이를 비교 분석 한 결과 지질, 동물성 지질, 단백질, 동물성 단백질의 섭취가 증가할수록 단기간 생존 위험도가 감소하였고 생존 시간이 유의하게 증가하는 것으로 나타났다. 또한 탄수화물의 섭취가 증가할수록 단기간 생존 위험도를 증가시켰으나 생존 시간과는 관련이 없는 것으로 나타났다. 결론적으로 본 연구에서는 ALS 환자의 생존을 연장하는데 지질, 단백질, 육류 섭취의 증가가 중요하다는 것을 확인하였고, 향후 지질과 단백질의 섭취가 사망률에 미치는 역할에 관한 대규모 임상연구가 필요할 것으로 사료된다.; Amyotrophic lateral sclerosis (ALS) is a progressive neurodegeneration disease, and nutritional state has been shown to be associated with survival in ALS patients. The purpose of the present study was to investigate the hypothesis that intake of all macronutrients was positively associated with survival and duration of ALS disease from symptom onset to death, tracheostomy or non-invasive ventilation (NIV). ALS patients who diagnosed according to EI Escorial criteria were recruited during 2011-2016 and followed up until 2017 when reached to the endpoints such as died, tracheostomy or used NIV. Dietary intake was estimated using the 24 hour recall, and survival time was defined as duration between symptom onset and endpoint. ALS patients categorized into short-term survivors (n=79) and long-term survivors (n=69) according to mean survival time (33.03 ± 14.01 months). The risk of short-term survival was negatively associated with intake of fat, protein and meat, while positively with carbohydrate intake after adjusting for confounders. In addition, the intake of fat, protein and meat was positively associated with survival time, but carbohydrate intake was not associated with survival time. The present study suggested that higher intake of fat and protein, particularly from meat could prolong survival in ALS patients. However, further clinical trials are necessary to confirm the beneficial role of increased fat and protein on the mortality of ALS patients.
URI
https://repository.hanyang.ac.kr/handle/20.500.11754/68208http://hanyang.dcollection.net/common/orgView/200000431912
Appears in Collections:
GRADUATE SCHOOL[S](대학원) > FOOD & NUTRITION(식품영양학과) > Theses (Master)
Files in This Item:
There are no files associated with this item.
Export
RIS (EndNote)
XLS (Excel)
XML


qrcode

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

BROWSE