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어린이 대상 식품광고의 현황과 내용분석 연구

Title
어린이 대상 식품광고의 현황과 내용분석 연구
Other Titles
Analysis of the Current Conditions and Contents of Food Advertisement Targeting Children
Author
한상필
Keywords
식품광고; 어린이 대상 광고; 광고규제; 내용분석; Food Advertising; Children; Advertising regulations; Content Analysis
Issue Date
2010-08
Publisher
한국광고학회
Citation
광고학연구, v. 21, NO. 4, Page. 95-114
Abstract
어린이를 대상으로 한 광고 규제는 전 세계적으로 강화되고 있다. 본 연구는 내용분석 방법을 이용하여 우리나라 어린이 대상 식품광고의 현황을 분석하였다. 연구결과는 다음과 같이 요약된다. 첫째, 어린이 대상 프로그램 시청률에 있어서 지상파 방송이 케이블과 EBS 방송에 비해 전체 시청률은 높았지만 시청점유율에 있어서는 케이블 방송과 EBS 방송이 높게 나타났다. 둘째, 지상파의 경우 오후 5시에서 7시에 어린이 기호 식품 광고 비율이 높게 나타났다. 셋째, 광고매체별로 TV가 인쇄매체에 비해 상대적으로 정크푸드 광고가 많이 나타났다. 네째, 어린이 대상 식품광고 표현특성으로 구매욕구 자극과 소비자 현혹 표현이 많은 것으로 조사되었다. 광고 자막표시에서도 제품과 관련된 성분표시보다 자사에 유리한 정보를 나타내는 방법을 더 많이 사용하고 있어 중요 정보표시가 부족한 것으로 나타났다. 이러한 연구결과를 바탕으로 어린이 대상 광고에 대한 정책적 제안을 하였다.;Children lack the ability to understand the messages of advertisements because of underdeveloped values and judgement. With a global trend of tightening the restrictions on advertisements targeting children in consideration, food advertisements targeting children were conducted through the method of content analysis. The results are as the following. First, while public TV networks have general viewer ratings higher than cable TV stations which cater to children audience and EBS, the cable TV stations and EBS have children's program viewer ratings higher than public TV networks. Second, in the case of public TV networks, the share of children's snack advertisement is the highest from five to seven o'clock p.m. Third, by a medium of advertisement, TV run more junk food advertisements than print media. Lastly, to examine the characteristics of expression in food advertisements targeting children, many expressions about eating habit are intended to induce customers to buy. In addition, other provocative methods such as host selling, certification by outside institutions, celebrities' endorsement, promotion events and free gifts are mostly used. In the case of caption used in the advertisements, they tend to show information which is helpful for the sales more than information about the ingredients, failing to give enough key information about the products. To solve these comprehensive problems, the advertisements of the foods with high calories and low nutrition must be restricted and voluntary effort of the advertisement sector is needed more than government measures for the desirable future development of food advertisements.
URI
https://www.earticle.net/Article/A127955https://repository.hanyang.ac.kr/handle/20.500.11754/185032
ISSN
1225-0554
Appears in Collections:
COLLEGE OF COMMUNICATION[E](언론정보대학) > ADVERTISING & PUBLIC RELATIONS(광고홍보학과) > Articles
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