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서울시내 일부 중학생들의 나트륨 식이섭취 실태와 식습관 조사

Title
서울시내 일부 중학생들의 나트륨 식이섭취 실태와 식습관 조사
Other Titles
Sodium Intake Patterns and Dietary Habit of the Middle School Students in Seoul
Author
이인경
Alternative Author(s)
Lee, In-Kyung
Advisor(s)
이현규
Issue Date
2009-02
Publisher
한양대학교
Degree
Master
Abstract
본 연구는 서울 소재 중학교의 남녀 중학생 1, 2, 3학년 337명을 대상으로 식습관, 생활습관, 간식섭취실태, 나트륨 관련 식행동 및 생활습관, 스트레스와의 연관성, 나트륨관련 지식정도 등을 비교 분석하여 청소년기의 능동적인 식습관 형성을 위한 바람직한 방안을 모색해 보고자 한다. 본 연구의 결과는 다음과 같다. 1. 조사대상자들의 성별은 남자 143명(42.4%), 여자194명(57.6%)이고, 남학생의 체중 평균은 58.79 kg, 여학생은 48.34 kg이고, 남학생들의 신장 평균은 167.11 cm, 여학생은 159.92 cm이다. 2. 성별에 따른 BMI 유형은 남학생의 경우 과체중 비율이 유의하게(p< 0.01) 높았고, 여학생의 경우 저체중 비율이 유의하게(p<0.01) 높았다. 3. 성별에 따른 나트륨 식행동은 남학생이 여학생보다 나트륨 식행동 총점에서 유의하게(p<0.05) 높았고, 개별문항의 경우 “맛보기전에 습관적으로 소금을 첨가한다” 와 “소스와 양념류가 많은 별미밥이나 덮밥류를 더 좋아한다”의 문항에서 유의하게(p<0.05) 높았다. 4. 성별에 따른 나트륨 음식 섭취빈도는 여학생의 경우 찌개류, 김치류 , 멸치볶음, 생선조림, 젓갈류의 섭취빈도가 남학생에 비해 유의하게(p< 0.05) 높았다. 남학생의 경우 국수/면류, 라면, 햄버거, 떡볶이의 섭취빈도가 남학생에 비해 유의하게(p<0.05) 높았다. 5. 스트레스 수준은 남학생의 경우, 긍정적인 문항에서 스트레스 지수가 유의하게(p<0.05) 높았다. 또한 스트레스 수준이 높은 고집단의 경우, 다른 집단에 비해 짠맛의 기호도가 유의하게(p<0.01) 높았고, 중집단의 학생들은 다른 집단에 비해 나트륨 식행동 점수가 유의하게(p<0.05) 낮았다. 6. 성별에 따른 간식 식습관은 남학생들의 경우, 간식 섭취 이유에서 식사량 부족의 문항이 유의하게(p<0.01) 높았고, 여학생들은 습관적으로 간식을 먹는다는 반응이 유의하게(p<0.01) 높았다. 간식을 먹는 종류에서도 남학생은 빵류가 유의하게(p<0.01) 높았고, 여학생은 과자류가 유의하게(p<0.01) 높았다. 7. 성별에 따른 나트륨 관련 영양지식의 경우 10개의 모든 문항에서 여학생이 남학생보다 정답률이 유의하게(p<0.01) 높았다. 또한 나트륨 영양지식의 총점은 저집단, 중집단, 고집단 간의 유의한 차이를 보였는데(p< 0.01), 남학생의 고집단은 한명도 없는 반면, 여학생의 고집단은 29.4%가 존재하여 영양지식 인식 면에서 남학생이 매우 낮은 경향을 보였다. 이상의 결과에서 음식의 선택의 기회가 많아진 중학생들에게 올바른 영양지식의 정보제공과 균형 잡힌 식사 및 간식 선택의 교육이 필요하겠다. 또한 나트륨 섭취로 인한 고혈압 및 비만의 위험성을 알리고, 이를 예방하기 위한 체계적인 교육프로그램을 실시하여 학생들 스스로 바람직한 식습관을 확립하려는 의지를 심어줄 영양교사의 노력 또한 필요할 것으로 사료된다.; The purposes of this study were to find out desirable solutions to help students form active dietary habits by comparing and analyzing their dietary habits, the actual state of snack intakes, dietary behavior and daily habits related to sodium, a connection with stress, knowledge of sodium, and other factors. The results of this study were as below. 1. The subject was composed of 143 male students (42.4%) and 194 female students (57.6%). The average weight and height of the male students is 58.79kg, 167.11cm and those of the female students are 48.34kg, 159.92cm respectively. 2. The distribution of BMI was significantly different between the genders (p<0.01); that is, in case of the male students, a percentage of overweight was high, while in case of the female students, a percentage of underweight was high. 3. As to dietary behavior related to sodium, a gender difference was significant (p<0.05). The male students' total scores in this factor was high. As far as each item is concerned, a significant difference was found in some items such as "I add salt habitually before tasting food" and "I prefer special tasty food or a bowl of rice topped with a great deal of sauce and spices" (p<0.05). 4. In terms of frequency of sodium intakes by gender (p<0.05), the female students tended to eat kinds of pot stews, kimchi, roasted anchovy, fish boiled in soy with spices, and salted fish more frequently than the male students did. The male students tended to eat noodles, ramen, hamburgers, tteokbokki more frequently compared to the female students. 5. A significant difference was found in stress levels by gender (p< 0.05). The male students showed higher stress levels as to positive items. In addition, a group with high stress levels showed more preference to a salty taste than other groups (p<0.01), and a group with middle stress levels indicated lower scores in dietary behavior related to sodium compared to other groups (p<0.05). 6. A gender difference in the factor of habits of snack intakes was significant (p<0.01). That is, while the male students eat snack to supplement meal, many of the female eat snack habitually. In addition, a significant difference was found in kinds of snack (p<0.01). In other words, the male students eat bread most, while the female students eat cookies most. 7. When it comes to nutrition knowledge related to sodium, the female students' answers were more likely to be correct than the male students' concerning all of the 10 items (p<0.01). Moreover, as to the total score of the knowledge, a low group, a middle one, and a high one were significantly different (p<0.01). No male student was in the high group, while 29.4% of the female students were in the high group. It means that the male students tend to have a low perception on nutrition knowledge. In short, they should provide systematic nutritional education about the dangerousness of the high blood-pressure and obesity which is caused by with sodium intake. Also nutrition teacher will be necessary to establish the students to give themselves a desirable dietary habit.
URI
https://repository.hanyang.ac.kr/handle/20.500.11754/145814http://hanyang.dcollection.net/common/orgView/200000411236
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GRADUATE SCHOOL OF EDUCATION[S](교육대학원) > SCIENCE AND MATHEMATICS(이학계열) > Theses (Master)
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