613 0

Full metadata record

DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorHyunsook Kim-
dc.date.accessioned2017-03-17T00:09:13Z-
dc.date.available2017-03-17T00:09:13Z-
dc.date.issued2015-07-
dc.identifier.citation한국유가공학회지, v. 33, no. 2, Page. 129-137en_US
dc.identifier.issn2384-0269-
dc.identifier.urihttp://ocean.kisti.re.kr/IS_mvpopo213L.do?ResultTotalCNT=8&pageNo=1&pageSize=10&method=view&acnCn1=&poid=ksdst&kojic=OGGGB6&sVnc=v33n2&id=3&setId=&iTableId=&iDocId=&sFree=&pQuery=%28kojic%3AOGGGB6%29+AND+%28voliss_ctrl_no%3Av33n2%29-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11754/26163-
dc.description.abstract최근에 유제품의 섭취가 제2형 당뇨병의 위험성을 낮춘다는 연구결과가 점점 증가하고 있는 추세이다. 지금까지 발표된 유제품 섭취와 제2형 당뇨병 위험성의 관계에 대한 증거들을 검토해 보면, 유제품의 섭취와 제2형 당뇨병의 위험성 사이, 그리고 유제품의 섭취량에 따라 제2형 당뇨병의 발병률에 다양한 영향을 미치는 것으로 밝혀졌다. 특히 저지방 유제품의 섭취와 제2형 당뇨병의 위험성 감소는 일정한 관계를 보였으며, 일반적인 지방을 함유한 유제품은 인체에 좋은 영향을 주는 것으로 밝혀졌다. 하지만 몇몇 특정 유제품이 인체에 미치는 역할을 명확하게 확인할 향후 연구가 요구된다. 유제품이 제2형 당뇨병의 위험성을 낮추는 기전은 아직까지 명확하지 않지만, 유제품이 비만과 신진대사장애에 작용하는 기전과 유사할 것으로 사료되고 있다. 시간이 지날수록 유제품의 섭취가 제2형 당뇨병의 위험성을 낮춘다는 연구 결과와 일관성 있는 결과들이 지속적으로 제공되고 있다. 일반적인 지방과 특정 유제품을 더 잘 이해하기 위해서는 더 많은 연구가 진행되어야 하며, 지금까지의 연구 결과를 뒷받침하기 위해서는 잘 설계된 무작위통제실험과 기계적 연구를 통해 임상실험으로 반드시 검증하여야 하며, 이러한 노력들이 임상실습 및 공중보건지침으로 이행될 수 있도록 많은 노력이 절실히 요구 되어지고 있다. Diabetes mellitus type 2 is a metabolic disorder that is characterized by hyperglycemia (high blood sugar level) in the context of insulin resistance and relative lack of insulin. Recently, much scientific evidence has shown that the risk of diabetes mellitus type 2 could be reduced by dairy intake. A significantly strong relationship has been noted between this disease and dairy intake. In particular, from the different types of fat in dairy foods that were reported to have a beneficial impact, low-fat dairy foods have been found to have the best effect with respect to reducing the risk of diabetes mellitus type 2. Therefore, the role of specific components of dairy foods, such as calcium, vitamin D, dairy fat, and trans-palmitoleic acid, which could be responsible for this effect and for the positive effect of dairy foods in obesity and metabolic syndrome, needs to be identified. There is a strong and relatively consistent body of accumulating evidence indicating that dairy foods may significantly reduce the risk of diabetes mellitus type 2, likely in a dose-response manner. Dairy recommendations should be an essential part of public health guidance, and identifying strategies to increase dairy food consumption to optimal levels is of utmost importance. Hence, this review summarizes various positive effects of dairy foods with respect to reducing the risk of diabetes mellitus type 2, based on available evidence, and discusses the need for further research on preventing or decreasing the risk of diabetes mellitus type 2.en_US
dc.description.sponsorship이 논문은 2015년도 정부(미래창조과학부)의 재원으로 한국연구재단의 지원을 받아 수행된 연구임(No. 2015R1A2A2A01005017).en_US
dc.language.isoko_KRen_US
dc.publisher한국유가공기술과학회en_US
dc.subjectmilk producten_US
dc.subjectdiabetes mellitus type 2en_US
dc.subjectcohorten_US
dc.subjectdairy componentsen_US
dc.title유제품의 제2형 당뇨병 예방 효과: 총설en_US
dc.title.alternativePreventive Effect of Milk Products against Diabetes Mellitus Type 2: A Reviewen_US
dc.typeArticleen_US
dc.relation.page129-137-
dc.relation.journal한국유가공기술과학회지-
dc.contributor.googleauthor김동현-
dc.contributor.googleauthor천정환-
dc.contributor.googleauthor김현숙-
dc.contributor.googleauthor김홍석-
dc.contributor.googleauthor송광영-
dc.contributor.googleauthor김영지-
dc.contributor.googleauthor강일병-
dc.contributor.googleauthor이수경-
dc.contributor.googleauthor정동관-
dc.contributor.googleauthor김수기-
dc.contributor.googleauthor서건호-
dc.contributor.googleauthorKim, Dong-Hyeon-
dc.contributor.googleauthorChon, Jung-Whan-
dc.contributor.googleauthorKim, Hyun-Sook-
dc.contributor.googleauthorKim, Hong-Seok-
dc.contributor.googleauthorSong, Kwang-Young-
dc.contributor.googleauthorKim, Young-Ji-
dc.contributor.googleauthorKang, Il-Byung-
dc.contributor.googleauthorLee, Soo-Kyung-
dc.contributor.googleauthorJeong, Dong-Gwan-
dc.contributor.googleauthorKim, Soo-Ki-
dc.contributor.googleauthorSeo, Kun-Ho-
dc.relation.code2012101629-
dc.sector.campusS-
dc.sector.daehakCOLLEGE OF HUMAN ECOLOGY[S]-
dc.sector.departmentDEPARTMENT OF FOOD & NUTRITION-
dc.identifier.pidhyunsk15-
Appears in Collections:
COLLEGE OF HUMAN ECOLOGY[S](생활과학대학) > FOOD & NUTRITION(식품영양학과) > Articles
Files in This Item:
There are no files associated with this item.
Export
RIS (EndNote)
XLS (Excel)
XML


qrcode

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

BROWSE