蘇軾 飮食觀 연구

Title
蘇軾 飮食觀 연구
Other Titles
A Study of SuShi's Notion of Food and Drink
Author
전용욱
Alternative Author(s)
JEON YONGUK
Advisor(s)
고광민
Issue Date
2024. 2
Publisher
한양대학교 대학원
Degree
Master
Abstract
음식은 모든 인간의 생명 영위에 있어 절대적인 존재이다. 그러나 이러한 음식을 대하는 사람들의 태도는 제각각이다. 그들은 서로 다른 식생활을 경험하며, 저마다 음식에 대한 시각을 형성한다. 이를 소위 ‘음식관’이라고 한다. 이러한 음식관은 사회의 발전 정도, 개인의 조건 등에 따라 상이한 양상을 보인다. 예로부터 문인들은 詩文을 통해 자신의 음식관을 표출하였다. 節食, 素食, 食養生 등 다채로운 양상이 나타난다. 그중 北宋 시기 蘇軾은 음식에 상당한 조예를 가지며 두각을 드러냈다. 본고는 『蘇軾詩集』, 『蘇軾文集』등에 수록된 蘇軾의 작품들을 연구 대상으로 삼았다. 그중 음식과 관련된 작품을 선별하여 그 속에 드러나는 蘇軾의 음식관을 고찰하고자 한다. Ⅱ, Ⅲ장에서는 蘇軾 음식관 형성의 시대적·개인적 배경에 대해 분석하였다. 蘇軾이 살던 北宋 시기는 경제 호황 속에서 도시를 중심으로 음식업이 번영하였다. 동시에 만연했던 ‘以俗爲雅’ 풍조와 맞물려 음식이 사대부 계층의 관심사로 부상하였다. 이러한 상황에서 蘇軾은 천성적으로 음식에 큰 관심을 가졌다. 동시에 인생 경력 동안 다양한 식생활을 경험하며 고차원적인 음식관을 형성하였다. Ⅳ장에서는 蘇軾 음식관의 주요 내용들을 고찰하였다. 蘇軾 음식관은 음식에 대한 깊은 이해, 珍味에 대한 갈망, 심신 보양 및 질병 치료 모색, 욕망 절제 노력, 他者에 대한 존중 그리고 음식의 문화 영역 확장까지 모두 6 가지 양상이 드러났다. 이러한 양상은 전대 문인들에게서는 보기 힘든 것으로, 소식이 다방면적인 식생활을 영위했던 데에는 고차원적인 음식관의 영향이 컸던 것으로 보인다. 따라서 본 연구는 蘇軾이라는 한 인물의 새로운 면모를 조명하고, 중국 음식 문화의 일각을 고찰할 뿐 아니라, 후속 연구들의 주제·방법 측면에서 새로운 방향성을 제시할 것으로 기대한다. 더욱이 중국 문학사와 음식사 양방면에서 상당한 지위를 가지는 인물 蘇軾을 연구한 것이기에 그 의의가 남다를 것이로 생각된다.|Food is an imperative existence for all human life. But people's attitude towards this existence differs indivually on a wide scale. Everyone experiences different eating habits, and builds their own point of view towards what they eat. This is the so called 'Notion of food and drink'. These Notions differ based on each person's development of their society and personal conditions. For instance, writers express their notions with their literary works. It shows outstanding diversity such as Moderation of food, being vegetarian, curing illness with food etc. Among these literary works, Northern Song Dynasty's SuShi had substantial knowledge and made its mark. This thesis is about the subject matter of SuShi's works that's put on <Collected poems from SuShi>, <Collected writings from SuShi>. This manuscript investigates SuShi's Notion of food and drink based on the food section of these works. Chapter Ⅱ, Ⅲ are analyses of SuShi's historical and personal background. Northern Song Dynasty, where SuShi used to live, was a place with economic upswing. So the food prospered with the growth of the wealthy city. At the same time, with the tendency of ‘making the vulgar elegant’, food was a huge interest towards the nobility. In these circumstances, SuShi innately had a big interest in food. At the same time, he experienced different variety of dietary life and built up a strong notion on food and drink. In Chapter IV, the major aspects of SuShi's notion of food and drink were examined. SuShi's perspective on food encompasses a profound understanding of cuisine, a desire for rare delicacies, seeking nourishment for the mind and body, exploring remedies for illnesses, efforts in restraining desires, and showing respect for others. These six facets collectively reveal a comprehensive view on food that was uncommon among scholars of the time. The influence of SuShi's sophisticated culinary perspective appears to have played a significant role in his diverse dietary practices; a characteristic not commonly observed among his contemporaries. So this thesis is about looking through a precise and new elements on SuShi, and not only considering Chinese food culuture but also researching and suggesting the whole subject·manner of the future research. As SuShi's involvement and dedication in terms of Chinese food and history are a great impact, it is certain that the significance will be a great in years to come.
URI
http://hanyang.dcollection.net/common/orgView/200000719660https://repository.hanyang.ac.kr/handle/20.500.11754/188343
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GRADUATE SCHOOL[S](대학원) > CHINESE LANGUAGE & LITERATURE(중어중문학과) > Theses (Master)
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