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dc.contributor.advisor최성용-
dc.contributor.author진쯔웨-
dc.date.accessioned2023-05-11T12:12:09Z-
dc.date.available2023-05-11T12:12:09Z-
dc.date.issued2023. 2-
dc.identifier.urihttp://hanyang.dcollection.net/common/orgView/200000651094en_US
dc.identifier.urihttps://repository.hanyang.ac.kr/handle/20.500.11754/180405-
dc.description.abstract인터넷 기술 변화의 부상과 성숙으로 현대 물류업도 인터넷 산업과 깊이 융합되는 시대로 접어들고 있다. 중국 국민의 생활수준이 지속적으로 향상됨에 따라 전자상거래 신선식품 콜드체인 물류산업이 비약적으로 발전하고 있으며, 특히 코로나 19의 영향을 받아 신선식품 전자상거래 산업은 새로운 발전 기회를 얻었다. 그러나 중국의 콜드체인 물류 산업은 늦게 시작되어 비효율, 불완전한 인프라 등 많은 문제가 있으며 신선식품은 부패하기 쉽고 손상되기 쉬운 특성으로 인해 현재 전자상거래 신선식품 콜드체인 물류 산업의 전반적인 운영 효율은 낮다. 따라서 이 문제에 대한 연구는 전자상거래 신선식품 콜드체인 물류 산업의 운영 효율성을 향상시키고 산업 경쟁력을 향상시키는 데 중요한 이론적이고 실용적인 의미가 있다. 이를 바탕으로 본 연구는 전자상거래 신선식품 콜드체인 물류의 관련 개념과 이론을 정리, 정의하고 전자상거래 신선식품 콜드체인 물류산업의 효율성 평가체계를 구축하였다. 2017-2021년 중국 30개 성,시의 관련 데이터를 선택하고 3단계 DEA 모형을 사용하여 중국 전자상거래 신선식품 콜드체인 물류 산업의 효율성을 평가하고 분석하였다. 3단계 DEA 모형은 각 도시의 물류 효율성을 정적 관점에서만 반영할 수 있고 기간별 효율 변화를 반영할 수 없다는 점을 고려하여 3단계 DEA 측정 결과를 바탕으로 Malmquist 생산성 지수를 도입하여 중국 30개 성 및 시의 전자상거래 신선식품 콜드체인 물류 총요소 생산성의 동적 변화를 시간 차원적으로 평가하였다. 본 연구의 결과를 통해 확인한 주요 내용은 다음과 같다. 첫째, 외부 환경 요인의 영향을 제거한 후 중국 전자상거래 신선식품 콜드체인 물류 산업의 종합 효율은 점차 상승하는 추세를 보였다. 3단계의 효율 값이 1단계의 효율 값보다 낮다는 것은 환경 요인이 전자상거래 신선식품 콜드체인 물류 산업의 효율성에 영향을 미치고 있음을 의미하므로 외부 환경 요인의 영향을 제거하고 객관적으로 분석할 필요가 있다. 둘째, 전자상거래 신선식품 콜드체인 물류는 베이징, 상하이 등 경제가 발달한 지역에 큰 이점이 있으며 외부 환경 요인이 이들 지역에 미치는 영향은 비교적 적다. 동시에 중국 성, 시의 지역 간 전자상거래 신선식품 콜드체인 물류 효율성은 상당히 다르며 전체적으로 동부 지역이 서부 지역보다 효율이 높다는 특징을 보여 중국 경제 발전의 지역적 차이와 기본적으로 일치한다. 그러나 일부 성,시에서는 콜드체인 물류 자원을 합리적으로 개발하지 못하고 비효율적인 상황이 발생하여 자원의 합리적인 할당을 더욱 최적화해야 한다. 이와 같은 결론에 따라 관련 제안을 제기했고 본 연구의 연구 한계점과 향후의 연구 방향을 제시하였다. |With the rise and maturity of Internet technology changes, the modern logistics industry is also entering an era of deep convergence with the Internet industry. As the standard of living of the Chinese people continues to improve, the e-commerce fresh food cold chain logistics industry is rapidly developing, and especially under the influence of COVID-19, the fresh food e-commerce industry has gained new opportunities for development. However, China's cold chain logistics industry started late and has many problems such as inefficiency and incomplete infrastructure, and the overall operational efficiency of the e-commerce cold chain logistics industry is low due to its perishable and fragile nature. Therefore, research on this problem has important theoretical and practical significance in improving the operational efficiency of the e-commerce fresh food cold chain logistics industry and improving industrial competitiveness. Based on this, this study summarized and defined the related concepts and theories of e-commerce fresh food cold chain logistics and established an efficiency evaluation system for the e-commerce fresh food cold chain logistics industry. In 2017-2021, related data from 30 provinces and cities in China were selected, and the efficiency of the Chinese e-commerce fresh food cold chain logistics industry was evaluated and analyzed using the three-stage DEA model. Considering that the three-stage DEA model can only reflect the logistics efficiency of each city from a static perspective and cannot reflect the change in efficiency over time, the Malmquist productivity index was introduced to evaluate the dynamic change in the total logistics factor productivity of 30 Chinese provinces and cities. The main contents confirmed through the results of this study are as follows. First, after removing the influence of external environmental factors, the comprehensive efficiency of the Chinese e-commerce fresh food cold chain logistics industry gradually increased. The fact that the efficiency value of step 3 is lower than the efficiency value of step 1 means that environmental factors are affecting the efficiency of the e-commerce fresh food cold chain logistics industry, so it is necessary to remove the influence of external environmental factors and analyze them objectively. Second, e-commerce fresh food cold chain logistics has great advantages in regions with developed economies such as Beijing and Shanghai, and the impact of external environmental factors on these regions is relatively small. At the same time, the logistics efficiency of e-commerce fresh food cold chains between regions of China's provinces and cities is quite different, and the eastern region is more efficient than the western region, which is basically consistent with regional differences in China's economic development. However, some provinces and cities should further optimize the rational allocation of resources due to the inability to reasonably develop cold chain logistics resources and inefficient situations. According to this conclusion, related proposals were raised, and the research limitations of this study and future research directions were presented.-
dc.publisher한양대학교-
dc.title3단계 DEA 모형을 이용한 중국 전자상거래 신선식품 콜드체인 물류 효율성 분석-
dc.title.alternativeAnalysis on Logistics Efficiency of E-commerce Fresh Food Cold Chain in China Based on Three-stage DEA Model-
dc.typeTheses-
dc.contributor.googleauthor진쯔웨-
dc.contributor.alternativeauthorChen, Ziwei-
dc.sector.campusS-
dc.sector.daehak대학원-
dc.sector.department경영학과-
dc.description.degreeMaster-
dc.contributor.affiliationOSM전공-
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