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서울시 상권 매출과 물리적 건조 환경에 관한 연구

Title
서울시 상권 매출과 물리적 건조 환경에 관한 연구
Other Titles
A Study on the Sales and Built Environments of Commercial Districts in Seoul : Focusing on the Conditions of Commercial Districts before and after COVID-19
Author
김주영
Alternative Author(s)
kim ju young
Advisor(s)
우아영
Issue Date
2022. 2
Publisher
한양대학교
Degree
Master
Abstract
소상공인은 2018년 기준으로 전체산업에서 차지하는 비중이 28.5%에 달하고 있다(통계청, 2019). 그러나 지속적인 소상공인 증가추세와 높은 폐업율에 대한 사회적 우려가 있는 상황에서 코로나19팬데믹 발생으로 소상공인은 커다란 경제적 피해를 보게 되었다. 본 연구의 주요목적은 서울시 상권의 음식점매출액에 영향을 미치는 물리적 건조환경이 코로나19팬데믹 시기에도 음식점매출액에 계속적으로 영향을 미치고 있는지 분석하는데 있다. 아울러 코로나19 확산으로 인한 매출감소에 대한 음식점 대응방안도 함께 살펴보았다. 본 연구는 코로나19 전과 후의 건조환경이 매출액에 미치는 영향요인을 비교 분석하였다는 점에서 의의가 있다. 서울시 골목상권과 발달상권을 대상으로 음식점매출액에 영향을 미치는 건조환경 요인을 상권특성, 물리적 변수, 입지특성으로 구분하여 확인하였다. 대상은 한식음식점, 일식음식점, 양식음식점 및 커피·음료점 이며, 종속변수는 로그화된 음식점 매출액으로 다중회귀분석을 사용하여 분석하였다. 분석 결과 유의미한 영향을 미치는 변수는 음식점LQ, 음식점밀도, 상권전체업종, 생활인구수, 상권면적, 4지 및 4지 이상 교차로밀도, 토지이용다양성(LUM), 지하철접근성, 버스접근성, 주거용 토지이용비율, 업무용 토지이용 비율, 상업용 토지이용 비율 이었다. 한편으로 사회적 거리두기 정책은 소상공인들에게 매출감소라는 피해를 가져왔기 때문에 정부에서 새로운 정책을 시행할 때는 사회 여러 계층을 배려하는 세밀한 정책이 필요함을 확인하였다.| Small business owners accounted for 28.5% of the total industry as of 2018. However, there are social concerns about the continuous increase of small businesses and the high closure rate. Small businesses have suffered huge economic losses due to the outbreak of the COVID-19 pandemic. The main purpose of this study is to analyze whether Built Environments that affects restaurant sales in Seoul commercial Districts continues to affect restaurant sales even during the COVID-19 pandemic. In addition, we looked at the countermeasures for restaurants in response to the decrease in sales due to the spread of COVID-19. This study is meaningful in that it compares and analyzes the factors affecting sales before and after COVID-19. Built Environments factors affecting restaurant sales were identified as commercial district characteristics, physical variables, and location characteristics targeting alleyways and developed commercial districts in Seoul. The scope is a Korean restaurant, a Japanese restaurant, a Western restaurant, and a coffee and beverage restaurant. The dependent variable was analyzed using multiple regression analysis with logged restaurant sales. As a result of the analysis, the variables that had a significant effect were restaurant LQ, restaurant density, all types of businesses in the commercial district, number of living population, commercial district area, Intersection density of 4 and 4 or more zones, land use mix(LUM), subway accessibility, bus accessibility, and residential land use ratio, business purposes land use ratio and commercial land use ratio. Since the social distancing policy has caused damage to small business owners by reducing sales, the government needs a detailed policy that considers various social classes when implementing a new policy.
URI
http://hanyang.dcollection.net/common/orgView/200000594451https://repository.hanyang.ac.kr/handle/20.500.11754/167630
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GRADUATE SCHOOL OF REAL ESTATE CONVERGENCE[S](부동산융합대학원) > URBAN & REAL ESTATE DEVELOPMENT(도시·부동산개발학과) > Theses (Master)
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