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추출용매별 갓, 비트, 무순 추출물의 항산화 및 항균활성

Title
추출용매별 갓, 비트, 무순 추출물의 항산화 및 항균활성
Other Titles
Antioxidant and Antibacterial Effects of Leaf mustard, Red beet, and Radish sprout Extracts by different solvents
Author
권영재
Alternative Author(s)
Yeong Jae Kweon
Advisor(s)
이현규
Issue Date
2021. 8
Publisher
한양대학교
Degree
Master
Abstract
천연 항산화제 개발과 식품으로의 폭넓은 이용에 기여하고자 본 연구는 높은 항산화 활성을 가지고 있는 레드비트, 갓, 무순을 용매별(70% 에탄올, 100% 에탄올, 열수)로 추출한 후 각각에 대한 항산화 및 항균활성 정도를 측정하고 서로 비교하였다. 추출물들의 항산화 작용을 평가하기 위해 DPPH 라디칼 소거능 평가, FRAP(Ferric reducing antioxidant power) 분석, 환원력(Reducing power)을 활용하였고 항균활성 정도를 분석하기 위해서는 추출물들의 병원균 2종(E. coli, L. monocytogenes)에 대한 최소저해농도(Minimum inhibitory concentration)를 측정하였다. DPPH 소거능 활성을 분석한 결과 가장 높은 활성을 띄는 샘플인 무순 100% 에탄올 추출물은 가장 낮은 활성을 띄는 갓 열수 추출물과는 약 1.6배 정도의 활성 차이를 보여주었다. 한편 용매 별 추출물들의 항산화활성 정도는 갓추출물의 경우는 70% 에탄올>열수>100% 에탄올, 비트추출물은 100% 에탄올>70%에탄올>열수, 무순추출물은 100% 에탄올>70%에탄올>열수 순이었다. FRAP 분석을 사용했을 때는 3가지 추출물 모두에서 환원능이 농도 의존적으로 증가하고 있었다. 용매 별로 활성 정도를 살펴봤을 때 갓추출물에서는 70%에탄올>100%에탄올>열수 순의 활성을 보였고 비트 추출물에서는 100% 에탄올>열수> 70% 에탄올 순의 활성을 찾을 수 있었다. 나아가 무순 추출물에서는 열수>70%에탄올>100%에탄올 순의 활성을 띄었다. 종합적으로 무순 열수 추출물이 가장 높은 FRAP 활성을 보여주고 있었다. 환원력의 경우 DPPH에서 가장 높은 활성을 띄었던 무순 100% 에탄올 추출물이 가장 높은 활성 정도를 보였다. 항산화 작용에 대한 모든 실험결과들을 종합해봤을 때 세가지 샘플 중 무순이 가장 높은 함량과 활성을 가지고 있음을 알 수 있었다. 한편 E. coli, L. monocytogenes에 대한 항균활성을 살펴본 결과 갓 100% 에탄올 추출물이 가장 낮은 농도에서 E. coli 균과 L. monocytogenes 균의 성장을 억제하고 있었다. 열수를 용매로 하여 추출한 경우 비트 열수추출에서만 E. coli 균에 대한 억제효과를 확인할 수 있었다. |This study was performed to investigate antioxidant and antibacterial activities of Leaf mustard (Brassica juncea), red beet (Beta vulgaris), and radish sprout (Raphanus sativus .L) under different extraction conditions (70% ethanol, 100% ethanol, heat water). To evaluate the antioxidant activities of the extracts, 2,2- diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) free radical scavenging effect, ferric reducing antioxidant power (FRAP) assay, and Reducing power were used. In DPPH radical scavenging activity, 100% ethanol extract of radish sprout showed the highest antioxidant activity, which was about 1.6-fold stronger than the 100% ethanol extract of radish sprout. As for the FRAP values of the samples using different solvents, heat water extract of radish sprout showed the highest FRAP value. 100% ethanol extract of radish sprout, which had the highest DPPH value, also showed the highest reducing power. To put it simply, of all the three samples used in this study, radish sprout possessed the highest antioxidant activity. In order to analyze the antibacterial activities of the extracts, this paper measured the minimum inhibitory concentration (MIC) against two pathogens (E. coli, L. monocytogenes) of those extracts. MIC value revealed that 100% ethanol extract of leaf mustard inhibits the growth of pathogens at the lowest concentration, ultimately having the highest antimicrobial activity. In heat water extraction, only heat water extract of red beet showed an antibacterial effect against exclusively E. coli. Additionally, regarding the amount of total phenol (TPC) and flavonoid contents (TFC), 70% ethanol extract of radish sprout and heat water extract of radish sprout had the highest TPC and highest TFC values: 52.16±0.618 mg GAE/g and 88.62±0.091 mg QE/g, respectively
URI
http://hanyang.dcollection.net/common/orgView/200000500121https://repository.hanyang.ac.kr/handle/20.500.11754/164032
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GRADUATE SCHOOL[S](대학원) > FOOD & NUTRITION(식품영양학과) > Theses (Master)
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