Full metadata record
DC Field | Value | Language |
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dc.contributor.author | 김정림 | - |
dc.date.accessioned | 2021-04-28T00:55:31Z | - |
dc.date.available | 2021-04-28T00:55:31Z | - |
dc.date.issued | 2000-02 | - |
dc.identifier.citation | 이학기술연구지, v. 2, page. 11-17 | en_US |
dc.identifier.issn | 2005-9051 | - |
dc.identifier.uri | https://www.earticle.net/Article/A106032 | - |
dc.identifier.uri | https://repository.hanyang.ac.kr/handle/20.500.11754/161877 | - |
dc.description.abstract | 클로로벤젠의 점성도를 여러 온도와 압력에서 결정하여 클로로벤젠의 점성 흐름에 대한 비평형 열역학 성질을 고찰하였다. 클로로벤젠의 점성 흐름에 관한 엇갈림 변형력으로부터 엇갈림 자유 에너지, 엇갈림 엔트로피, 엇갈림 엔탈피 등을 정의하고 압력 변화에 따르는 열역학적 성질의 변화를 고찰하였다. 실험적으로 결정된 엇갈림 자유 에너지, 엇갈림 엔트로피, 엇갈림 엔탈피 등을 온도 상승에 의한 클로로벤젠 분자들의 열 운동 효과와 압력 증가에 희한 밀도 증가 및 분자 구조의 입체 효과에 의하여 설명하였다. Viscosities of chlorobenzene were determined at several temperatures and at various pressures to discuss the non-equilibrium thermodynamic properties with pressure. The effects of temperature and pressure on the shear thermodynamic properties with pressure. The effects of temperature and pressure on the shear thermodynamic properties obtained experimentally can be explained by mean of the molecular thermal agitation due to temperature increasing and the steric effect of the closed molecules of chlorobenzene due to pressure elevation. | en_US |
dc.description.sponsorship | 본 연구는 1998년도 한양대학교 학술연구비의 지원으로 수행되었음. | en_US |
dc.language.iso | ko_KR | en_US |
dc.publisher | 한양대학교 이학기술연구소 | en_US |
dc.title | 클로로벤젠의 점성 흐름에 대한 열역학적 고찰 | en_US |
dc.title.alternative | Thermodynamic Study of Viscous Flow of Chlorobenzene | en_US |
dc.type | Article | en_US |
dc.relation.journal | 이학기술연구지 | - |
dc.contributor.googleauthor | 김정림 | - |
dc.relation.code | 2012101941 | - |
dc.sector.campus | E | - |
dc.sector.daehak | COLLEGE OF SCIENCE AND CONVERGENCE TECHNOLOGY[E] | - |
dc.sector.department | DEPARTMENT OF CHEMICAL AND MOLECULAR ENGINEERING | - |
dc.identifier.pid | jrkim | - |
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