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중년 여성의 체중군에 따른 식습관과 삶의 질에 관한 연구

Title
중년 여성의 체중군에 따른 식습관과 삶의 질에 관한 연구
Other Titles
A Study on Eating Habits and Quality of Life according to Weight Group of Middle Aged Women
Author
김윤정
Alternative Author(s)
Kim, Yun-Jeong
Advisor(s)
김분한
Issue Date
2007-02
Publisher
한양대학교
Degree
Master
Abstract
본 연구는 서울시에 거주하는 중년 여성 278명을 대상으로 정상체중군 145명과 과체중군 133명의 식습관과 생활습관을 조사하여 삶의 질과 어떠한 관계가 있는지 알아보고 이를 토대로, 여성건강 사정의 기초 자료를 마련하고 여성의 삶의 질을 높이기 위하여 시도하였다. 연구방법은 설문지를 사용하여 자료를 수집하였으며, 모든 조사 자료의 통계처리는 SPSS 프로그램을 이용하여 빈도수 및 백분율, 평균값 및 표준편차, T-test, χ2 검정, ANOVA를 실시하였으며, 분산분석 후 유의한 차이가 있는 경우 집단간의 차이규명을 위해 Scheffe의 사후 검정을 실시하였다. 본 연구의 결과는 다음과 같다. 1. 연구대상자의 일반적 특성에 따라 체중군의 분포 분석결과 일반적 특성 즉, 연령과 종교, 학력, 결혼상태, 직업, 월 소득 등의 모든 변인에 통계적으로 유의한 차이는 없었다. 2. 연구대상자의 생활 습관에서 규칙적인 운동을 하고 있는 집단의 경우 정상체중군이 과제중군보다 높은 것으로 나타났다(p<.05). 3. 스트레스를 적게 받는 집단의 경우 정상체중군이 과체중군보다 적게 받는 것으로 나타났다(p<.01). 4. 체중만족도의 경우 자신의 체중에 대해 만족하는 집단의 경우 정상체중군이 과체중군보다 높은 것으로 나타났다(p<.01). 5. 연구대상자의 질병여부에서 과체중군이 정상체중군보다 높은 것으로 나타났다(p<.001). 6. 식사소요 시간은 과체중군이 정상체중군에 비하여 평균 식사시간이 짧은 것으로 나타났으며(p<.01), 기름진 음식 섭취의 경우 과체중군이 정상체중군에 비하여 많이 섭취하는 것으로 나타났다(p<.01). 7. 기름기 있는 고기와 가공식품류의 섭취 수준은 과체중군이 정상체중군에 비하여 많이 섭취하는 것으로 나타났으며(p<.01), 내장탕류의 섭취 수준 역시 과체중군이 정상체중군에 비하여 높은 것으로 나타났다(p<.01). 8. 연구대상자의 식사를 가장 많이 하는 시기별로는 정상체준군이 점심, 저녁, 아침 순으로 나타난 반면, 과체중군인 경우 저녁이 가장 많았고 점심, 아침 순으로 나타났다(p<.05). 9. 연구대상자의 일반적 특성에 따른 삶의 질의 분석결과, 일반적 특정 중 종교, 학력, 월 소득, 스트레스, 체중만족도, 질병여부 등에 따라 삶의 질 수준에 통계적으로 유의한 차이를 보였다. 10. 연구대상자의 체중군에 따라 삶의 질 수준의 분석결과, 전체적인 삶의 질 수준은 정상체중군이 과체중군에 비하여 높게 나타났으며 통계적으로 유의한 차이를 보였다(p<.05).; The purpose of this study was to survey the weight group of 278 middle aged women in Seoul for their eating habits and quality of life analyze the relationship between their eating habits and quality of life, and thereby, provide for some basic data useful to the middle aged women. The 278 subjects were divided into 2 groups by BMI classification : normal weight group(n=145) and overweight group(n=133). A questionnaire was used to collect data. All data processing and analysis used SPSS to yield frequency, percentage, mean value, standard deviation. Statistical analysis was performed by T-test, chi-square test, Scheffe's test, ANOVA. The results of the research are as follows. 1. There were not statistically signigicant difference which age, weight, religion, educational background, marriage condition, occupation. 2. Normal weight group in middle aged women's regular exercise scored relatively higher more than overweight group(p<.01). 3. Normal weight group in middle aged women's stress received fewer than overweight group(p<.01). 4. Regarding the weight of satisfactory, normal weight group case were higher than overweight group case(p<.01). 5. Overweight group in middle aged women's disease yes or no scored higher more than normal weight group(p<.01). 6. This research showed that the average mealtime was short in overweight group than normal weight group(p<.01). 7. This research showed that intake level of the oillness meat and food processing type was higher in overweight group than normal weight group(p<.01). 8. The survey on the most plentifully meal time showed that normal weight group was lunch time and overweight group was evening time(p<.05). 9. As a result of analyzing middle aged women's general quality of life, there was significant difference by religion, educational background, monthly income, stress, weight satisfaction and disease yes or no in general specific. 10. As a result of analyzing middle aged women's quality of total life, there was significant difference by weight group. It was higher in normal weight group than overweight group(p<.05)
URI
https://repository.hanyang.ac.kr/handle/20.500.11754/150356http://hanyang.dcollection.net/common/orgView/200000406500
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