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dc.contributor.advisor서미아-
dc.contributor.author어미경-
dc.date.accessioned2020-04-13T17:24:24Z-
dc.date.available2020-04-13T17:24:24Z-
dc.date.issued2007-02-
dc.identifier.urihttps://repository.hanyang.ac.kr/handle/20.500.11754/150306-
dc.identifier.urihttp://hanyang.dcollection.net/common/orgView/200000406566en_US
dc.description.abstract청바지는 데님이라는 두껍고 뻣뻣한 소재로 제작이 됨으로 인해 신체적합성과 동작적합성이 요구되는 의복으로써 특히 최근에는 인체에 꼭 맞는 스키니 진이 유행하면서 그 어느 때보다도 청바지의 맞음새가 중요하게 되었고 맞음새를 좌우하는 청바지의 소재, 패턴설계 및 워싱가공에 대한 연구의 필요성이 강조되고 있다. 따라서 본 연구의 목적은 20대 성인여성을 대상으로, 청바지의 소재별, 워싱가공별로 수축률을 추출해 내어 맞음새가 높은 청바지 패턴 설계방법을 제안하는 데 있다. 본 연구는 캐주얼브랜드의 청바지 생산에 관한 현황조사를 통하여 청바지 소재사용, 패턴설계방법 및 워싱가공방법을 파악하고 데님소재의 워싱가공 전후의 외관특성 변화를 비교분석하였다. 브랜드 조사결과와 소재실험결과를 바탕으로 총 12벌의 실험복 청바지를 제작하여 워싱가공한 후 외관평가와 착용만족도 평가를 통하여 수축률을 산출하였고 소재별, 워싱가공별 적정수축률을 적용한 청바지 패턴설계 방법을 제시하였다. 자료의 분석은 SPSS 12.0 for windows 프로그램을 사용하여 통계처리 하였으며 연구문제별로 기술통계를 중심으로 분석하였다. 본 연구의 결과에서 얻은 결론은 다음과 같다. 1. 캐주얼브랜드의 청바지 생산현황을 조사한 결과, 비신축성 데님의 혼용율은 면 100%를, 신축성 데님의 혼용율은 면/스판덱스를 가장 많이 사용하고 있었으며, 스판덱스 함유량은 위사한방향에만 1~2% 포함된 데님을 주로 사용하는 것으로 나타났다. 데님소재의 가공방법은 일반가공, 머서화가공, 소프트가공, 피그먼트가공의 순으로 높게 나타났다. 청바지 워싱가공방법으로는 성형엠보싱워싱, 바이오스톤워싱, 노말워싱과 바이오워싱, 바이오스톤 블리치워싱의 순으로 많이 사용하고 있는 것으로 나타났다. 청바지 패턴의 평균 수축률은 위사방향인 엉덩이둘레, 넙다리둘레, 바지부리보다 경사방향인 허리둘레와 바지길이에 높은 수축률을 적용하고 있는 것으로 나타났다. 2. 데님의 워싱가공 전후의 외관특성 변화를 살펴본 결과, 바이오워싱가공한 데님이 워싱가공하지 않은 원포에 비해 유연성이 증가하였지만 워싱의 강도나 횟수가 증가함에 따라 데님의 유연성이 같이 증가하지 않는 것으로 나타났다. 워싱가공에 따른 명도변화는 바이오스톤 블리치워싱가공, 바이오스톤워싱가공, 바이오워싱가공, 워싱가공하지 않은 원포의 순으로 높게 나타나 워싱가공 횟수 및 강도가 증가할수록 표면색이 더 밝아졌다. 3. 실험복 청바지의 외관평가 결과, 12벌의 청바지 모두 3.5점에 가까운 점수로 우수한 평가를 받았다. 소재별 외관평가 결과는 신축데님 일반가공, 비신축데님 일반가공, 신축데님 머서화가공, 비신축데님 머서화가공의 청바지 순으로 높게 평가되었다. 워싱가공별 외관평가 결과는 바이오워싱가공한 청바지의 외관이 가장 우수한 것으로 평가되었다. 실험복 청바지의 착용만족도 평가결과 12벌의 청바지 모두 3점 이상으로 우수한 평가를 받았다. 동작별 착용만족도 평가결과는 보통걸음으로 걷기, 허리 90° 구부리기, 의자에 앉기, 계단 오르기, 쪼그려 앉기의 동작 순으로 높게 평가되었다. 실험복 청바지의 소재별 수축률은 머서화가공한 청바지가 일반가공한 청바지보다 낮게 나타났으며 워싱가공별 수축률은 워싱가공 공정이 증가할수록 높게 나타났다. 또한 청바지의 부위별 수축률은 바지길이, 허리둘레, 넙다리둘레, 무릎둘레, 바지부리, 엉덩이둘레, 샅뒤길이, 샅앞길이의 순으로 수축률이 높게 나타나 워싱가공에 의해서는 위사방향보다 경사방향의 수축이 더 많이 일어나는 것을 알 수 있었다. 청바지의 부위별 패턴치수의 증감결과를 살펴보면, 허리둘레는 2.5~5.2cm, 엉덩이둘레는 -2.0~4.2cm, 넙다리둘레는 -1.3~3.1cm, 무릎둘레는 -1.0~2.5cm, 바지부리는 -1.0~1.8cm, 바지길이는 2.9~6.2cm가 증가하여 소재 및 워싱가공방법에 따라 증감폭이 높게 나타났다. 샅앞길이는 0.2~0.3cm, 샅뒤길이는 0.5~1.2cm가 증가하였지만 워싱가공별 차이는 별로 나타나지 않았다. 이상의 결과로부터 청바지는 소재 및 워싱가공방법에 따라 색상 및 표면 변화뿐만 아니라 치수에도 큰 영향을 미치는 것을 확인할 수 있었으며 청바지 소재 및 워싱가공별 특성에 따른 수축률을 산출해내고 적정수축률을 적용한 12벌의 청바지 패턴 설계방법을 제안하였다. 본 연구에서 제시한 청바지의 수축률과 패턴 설계방법에 관한 자료는 청바지를 생산하는 캐주얼브랜드에서 맞음새와 활동성이 높은 청바지 패턴설계를 위한 기초자료로 활용되어 경쟁력 높은 고부가가치 청바지 생산에 기여할 수 있을 것으로 기대된다.; This study targeted adult women in their 20s and aimed to identify the production status of jeans in casual brands, to examined the material of jeans and the characteristics of washing processing. Furthermore, this study presented a making method of jeans pattern with high fitness after deriving the appropriate shrinkage rate by material and washing process. For this purpose of this study, 12 jeans have been tested after washing finishing and we turned out appropriate shrinkage rate by evaluating the exterior of jeans and usage satisfaction. Then, a making method of jeans pattern was presented after applying the optimized shrinkage rate. SPSS 12.0 for windows program was used in data analysis and a subject of study held analysis based on technical statistics. The results of the study are as follows; 1. According to the survey of production status of jeans in casual brands, the fabric mixture was highest in the order of non-stretch denim 100% cotton, stretch denim cotton/spandex mix and denim with 1-2% weft direction spandex mix. The most frequently used processing method for denim was in the order of normal finishing, mercerization finishing, soft finishing and pigment finishing. The most frequently used method of washing finishing for jeans was in the order of forming by embossing washing, bio stone washing, normal washing, bio washing, and bio stone bleach washing. The average shrinkage was higher on waist circumference and pants length of warp direction rather than hips circumference, thigh circumference, hem circumference of weft direction. 2. After examining the change of external characteristics of before and after washing finishing for denim, denim with bio washing had increased pliability compared to denim without washing finishing but the pliability of the denim did not increase according to the intensity or frequency of washing. The luminosity change according to washing finishing was high in the order of bio stone bleach washing, bio stone washing, bio washing and denim without washing finishing and the surface color became brighter in accordance with the increase of intensity and frequency of washing finishing. 3. According to the result of the exterior evaluation of test jeans, all 12 jeans were rated high with scores close to 3.5. By material, scores were high in the order of stretch denim general finishing, non-stretch denim general finishing, stretch denim mercerization finishing, and non-stretch denim mercerization finishing. According to the result of the exterior evaluation by washing finishing, the exterior or jeans with bio washing finishing received the highest score. Following the evaluation of satisfaction of usage by physical movement, the highest ranking was in the order of walking with normal steps, back bending 90°, chair sitting, climbing stairs, and squatting. After creating test jeans to test the shrinkage rate by material, jeans with mercerization finishing had lower shrinkage rate than jeans with normal finishing and the shrinkage rate by washing finishing increased according to the washing finishing process. Furthermore, the shrinkage rate by physical area showed the highest score in the order of pants length, waist circumference, thigh circumference, knee circumference, hem circumference, hips circumference, crotch back length and crotch front length. In addition, the shrinkage rate was higher in warp direction than weft direction after washing finishing. As for the result of addition and reduction of pattern measurements by parts of jeans, waist circumference was 2.5-5.2cm, hips circumference was -2.0-4.2cm, thigh circumference was -1.3-3.1cm and knee circumference was -1.0-2.5cm. Also, hem circumference was -1.0-1.8cm and pants length was 2.9-6.2cm. That is, this results showed a wide range of addition and reduction according to material and washing finishing. In case of crotch front length and crotch back length, pattern measurements slightly increased but there was no difference in pattern measurements according to washing finishing. In conclusion, this study has confirmed that material and washing finishing method for jeans highly impacts not only the color and surface change but also to the size and it is believed that a derivation of appropriate shrinkage rate according to material of jeans and the characteristics of washing finishing and a suggestion of pattern for jeans adopting appropriate shrinkage rate are necessary. The shrinkage rate of jeans and pattern presented in this study is expected to contribute to the production of highly competitive and value added jeans production by using these information as basic material to make jeans pattern with high fitness and activity for casual jeans brands. Moreover, the data is expected to reduce production cost and production cycle delay occurring from the redundant washing finishing test to diagnose shrinkage rate.-
dc.publisher한양대학교-
dc.title청바지의 워싱가공 수축률을 적용한 패턴개발에 관한 연구-
dc.title.alternativeThe Development of Jeans Pattern according to Shrinkage rate of Washing Finishing-
dc.typeTheses-
dc.contributor.googleauthor어미경-
dc.contributor.alternativeauthorUh, Mi-Kyung-
dc.sector.campusS-
dc.sector.daehak대학원-
dc.sector.department의류학과-
dc.description.degreeDoctor-
dc.contributor.affiliation의복구성-
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GRADUATE SCHOOL[S](대학원) > CLOTHING & TEXTILES(의류학과) > Theses (Ph.D.)
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