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서울 3개 지역별 초등학교 6학년의 패스트푸드 섭취실태 조사

Title
서울 3개 지역별 초등학교 6학년의 패스트푸드 섭취실태 조사
Other Titles
Fast Food Consumption Patterns of 6th Grade Elementary School Children in Seoul
Author
신은경
Alternative Author(s)
Shin, Eun-Kyung
Advisor(s)
이현규
Issue Date
2007-08
Publisher
한양대학교
Degree
Master
Abstract
본 연구는 서울특별시 강남구, 동작구, 성북구별로 각 2개 초등학교 6학년 학생 551명(남 286명, 여 265명)을 대상으로 거주지역별 패스트푸드 섭취 실태를 파악하고 식습관과의 관계를 알아보기 위해 실시되었으며 그 결과는 다음과 같다. 1. 아동의 비만도는 강남구, 동작구, 성북구의 아동들 대부분 정상체중을 유지하였으나 강남구 34.3%, 동작구 22.8%, 성북구 16.3%의 아동들이 저체중으로 나타나 지역간 유의한 차이가 있었다 (p<0.05). 2. 아동 부모의 교육수준에서 아버지와 어머니 모두 고졸 이하는 성북구가 강남구와 동작구에 비해 많았고, 대졸 이상은 강남구와 동작구가 성북구보다 많게 나타나 지역간 유의한 차이가 있었다 (p<0.05). 3. 아동이 다니는 학원 수로 1~2개가 가장 많았으며 강남구 아동들이 동작구와 성북구 아동들에 비해 학원을 3개 이상 다니는 것으로 나타나 지역간 유의한 차이가 있었다 (p<0.05). 4. 패스트푸드에 대한 선호도에서 지역간 유의한 차이가 있었으며 (p<0.05), 성북구 아동들이 강남구와 동작구 아동들에 비해 패스트푸드를 더 좋아하는 경향이 있었다. 패스트푸드 섭취동기는 세 지역 모두 생일잔치 등 특별한 날에 가장 많이 섭취하였으며 지역간 유의한 차이가 있었는데 (p<0.05), 특히 성북구 아동들이 강남구와 동작구 아동들에 비해 배고플 때/식사대용으로 패스트푸드를 섭취하는 경향이 있었다. 패스트푸드 종류별 선호도에서는 햄버거에 있어서 성북구 아동들이 강남구와 동작구 아동들에 비해 햄버거를 더 좋아하는 것으로 나타나 지역간 유의한 차이가 있었다 (p<0.05). 패스트푸드 종류별 섭취빈도에서는 햄버거, 피자, 치킨에서 세 지역간에 유의한 차이가 있었으며 (p<0.05), 성북구 아동들이 강남구와 동작구 아동들에 비해 월 1~2회 이상 섭취하는 아동들이 많았다. 패스트푸드에 대한 인식에서는 맛있다는 항목에서 성북구 아동들이 강남구와 동작구 아동들에 비해 패스트푸드를 더 맛있게 생각하는 것으로 나타나 지역간 유의한 차이가 있었다 (p<0.05). 5. 식사시간의 규칙성에서 지역간 유의한 차이가 있었는데 (p<0.05), 성북구 아동들이 강남구와 동작구 아동들에 비해 식사시간이 더 불규칙적이었다. 간식섭취빈도에서도 지역간 유의한 차이가 있었는데 (p<0.05), 성북구 아동들이 강남구와 동작구 아동들에 비해 간식을 1일 1~2회 이상 섭취하는 아동들이 많은 경향이 있었다. 6. 비만도에 따른 패스트푸드 섭취빈도에서 비만도간에 유의한 차이가 있었는데 (p<0.05), 특히 저체중 아동이 패스트푸드를 더 많이 섭취하는 경향이 있었다. 패스트푸드 섭취빈도에 따른 용돈에서는 섭취빈도간에 유의한 차이가 있었는데 (p<0.05), 주 2회 이상 섭취하는 아동들이 용돈이 더 많은 경향이 있었다.; The purpose of this study was to investigate the actual conditions of fast food intake by residential area and its relation to eating habits for 551 six-grade students (286 male students and 265 female students) from two elementary schools located in Gangnam-gu, Dongjak-gu and Seongbuk-gu, Seoul. The results of this study were as below. 1. In terms of the obesity index of children, most of children from Gangnam-gu, Dongjak-gu and Seongbuk-gu have maintained normal weight, but there were significant differences in children with underweight between the districts 34.3% of children from Gangnam-gu, 22.8% from Dongjak-gu and 16.3% from Seongbuk-gu were underweight (p<0.05). 2. In terms of the educational level of parents of children, there were more parents with less than high school education in Seongbuk-gu than those in Gangnam-gu and Dongjak-gu, and there were more parents with more than university graduation in Gangnam-gu and Dongjak-gu than those in Seongbuk-gu; therefore, there were significant differences between districts (p<0.05). 3. The children who attended 1 to 2 extracurricular private schools (the so-called Hakwon) were the largest in number, and children from Gangnam-gu attended 3 more extracurricular private schools than those from Dongjak-gu and Seongbuk-gu. Therefore, there were significant differences between districts (p<0.05). 4. There were significant differences in the preference for fast food between districts (p<0.05) and children from Seongbuk-gu tended to like fast food more than those from Gangnam-gu and Dongjak-gu. They mostly took fast food on special days such as in birthday parties, and there were significant differences between districts (p<0.05), especially children from Seongbuk-gu tended to take fast food more than as an alternative to ordinary food when they felt hungry than those from Gangnam-gu and Dongjak-gu. In terms of the preference for the types of fast food, children from Seongbuk-gu liked hamburger more than those from Gangnam-gu and Dongjak-gu so that there were significant differences between districts (p<0.05). With regards to the frequency of taking the types of fast food, there were significant differences in hamburger, pizza and chicken between three districts (p<0.05) and children from Seongbuk-gu took fast food 1 to 2 times more than those from Gangnam-gu and Dongjak-gu. Regarding the recognition of children on fast food, children from Seongbuk-gu thought of fast food as tasteful more than those from Gangnam-gu and Dongjak-gu so that there were significant differences between districts (p<0.05). 5. There were significant differences in the regularity of meal time between districts (p<0.05), and children from Seongbuk-gu were more irregular in their meal time than those from Gangnam-gu and Dongjak-gu. There were significant differences in the frequency of snack intake (p<0.05), and children from Seongbuk-gu tended to take a snack 1 to 2 times more than those from Gangnam-gu and Dongjak-gu. 6. In the frequency of fast food intake in accordance with obesity, there were significant differences between the obesity index (p<0.05), especially, children with underweight had a tendency to take more fast food. There were significant differences between the frequency of fast food intake depending on children's pocket money (p<0.05), and children who took fast food more than two times a week tended to have more pocket money.
URI
https://repository.hanyang.ac.kr/handle/20.500.11754/149335http://hanyang.dcollection.net/common/orgView/200000407315
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GRADUATE SCHOOL OF EDUCATION[S](교육대학원) > SCIENCE AND MATHEMATICS(이학계열) > Theses (Master)
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