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웰빙(Well-Being) 생활을 위한 금속식기 디자인 개발방안 연구

Title
웰빙(Well-Being) 생활을 위한 금속식기 디자인 개발방안 연구
Other Titles
A Study on Means of Developing Designing of Metallic Tableware : With focus on analysis of noxiousness of material
Author
김홍규
Alternative Author(s)
Kim, Hong-Gyu
Advisor(s)
추원교
Issue Date
2007-08
Publisher
한양대학교
Degree
Doctor
Abstract
현대사회는 기술혁신과 경제적인 풍요를 얻은 반면 중금속과 대기오염, 인스턴트식품 등으로 각종 유해물질이 체내에 쌓이게 되어 건강을 위협받고 있으며, 생활환경에서 가장 쉽고 많이 접하는 식기 재료도 화학첨가물 등 유해물질에 노출되어 있다. 이러한 유해물질들은 불임, 중추신경장애는 물론 각종 암을 유발하며, 체내에 독소가 쌓이면 소화불량, 피부발진, 습진, 근육통, 피로, 두통 등의 증상이 자주 나타나게 된다. 유해물질이 축적되면 남성들은 통풍 등에 걸리기 쉽고, 여성들의 경우에는 월경 때 심한 생리통과 함께 몸이 붓게 된다. 이에 대응하기 위하여 현대인들은 자신과 가족의 건강에 많은 관심을 가지게 되었으며 라이프스타일의 변화와 더불어 웰빙에 관심이 점차 고조되고 있다. 여러 질병을 유발하는 인체 유해물질을 원천 차단하는 것이 '웰빙생활'에서 제일 중요하지만 우리는 식기의 형태적인 면과 기능적인 면에 치우쳐 재료적인 면에 소홀 하였다. 더욱이 그동안 식기 연구나 개발 중 웰빙 금속식기에 관계된 연구는 없었다. 따라서 본 연구는 인체에 유해한 식기의 여러 문제점을 발견하고, 이를 식기 개발과정에서 반영하고, 더불어 식기디자인을 할때 기능성이나 형태적인 면에서도 웰빙적인 요소를 부가함으로써 웰빙 금속식기 제작에 이르기까지의 프로세스를 구축하여 웰빙에 대한 소비자의 요구와 관심에 부응하고자 하였다. 이러한 연구는 건강에 도움이 되는 금속식기 디자인을 위한 기반 구축의 목적도 갖고 있다. 연구방법은 문헌자료를 이용하여 얻은 정보를 기초로 실증분석 자료를 정하여 기초 설문조사를 하였으며, 수집한 설문자료를 바탕으로 전문가 집단 방문조사 등 실무에서 취득한 정보들을 문헌자료와 실제 실험을 중심으로 결과를 분석하고 개발방향을 정하였다. 인체에 유해한 식기재료와 무해한 재료 또한 동일한 방법으로 구분하고 분석하여 웰빙 금속식기 재료의 특성과 더불어 해결방안을 제안을 하였다. 웰빙 식기에 대한 소비자 조사를 개인 특성별로 살펴보면, 연령대가 높을수록 웰빙에 대한 관심 및 구매에 대한 선호가 높고, 일반적으로 고학력이거나 수입이 많을수록 웰빙에 대한 관심 및 선호도가 높았다. 조사결과 현대 사회의 소비자들은 삶을 보다 풍요롭고 편리하며 안정적인 생활을 추구하고자 하며, 제품을 구매하는 소비성향도 많은 비용을 지불하더라도 건강이나 생활환경 개선과 관련 있는 웰빙 상품을 구매하려는 경향으로 점차 변하고 있었다. 구매 패턴의 변화 또한 웰빙을 중시하는 가치관과 생활양식의 변화로 이어지고 있었으며, 이러한 변화는 식기디자인의 생산성(生産性), 신뢰성(信賴性), 기능성(機能性)을 중요시 하던 제조공정에서 쾌적성(快適性), 편리성(便利性), 다양성(多樣性)등 웰빙 디자인 요소로 점차 변화 하고 있음을 보여주는 것이다. 웰빙 디자인 방향을 단순한 만족감 충족만이 아니라 소비자의 사용 편의성 부분도 동시에 고려해야 한다는 것을 의미한다. 처음에는 단순히 제품을 소유하고 있는 사실만으로 만족하지만, 다음 단계로 제품의 기능과 품질 등이 우수한 식기를 선호 하게 되며 최종적으로 식기는 사용이 편리하고 건강에 도움이 되는 감성 이미지까지 만족 시킬 수 있어야 한다. 품질과 기능 그리고 비용문제를 넘어설 수 있는 핵심과제가 웰빙 이며, 이러한 제품 개발방향은 성능과 품질 개선과 아울러 인간생활 환경 개선에도 초점을 맞추어야 한다. 연구실험결과, 식기 재료 중 다수의 재료에서는 정도의 차이가 있지만 인체에 유해한 카드늄, 톨루엔, 가소제 등 독성물질이나 환경호르몬이 발생하였으며, 뜨거운 음식에서는 이러한 유해성분이 녹기도 하였다. 금속재료에서는 법랑이나 알루미늄 재질, 테프론 코팅식기, 재생재료를 이용한 식기 등에서는 일부 인체유해 물질이 검출되었으며 음식물과 조리용 식기는 밀접하게 영향을 미치고 있었다. 문제점을 해결하기 위하여 식기는 반드시 사용 용도에 적합한 재질로 디자인을 하여야 하며 인체에 무해하다고 판명된 재료를 사용하여야 한다. 알루미늄 식기 재료는 스테인리스 스틸 등을 사용하여 일체형으로 제작하고, 테프론 코팅식기나 법랑식기는 지르코니아 소재나 탄소나노튜브 등 첨단 복합소재로 제작하면 단점이 보완되어 웰빙 금속식기 제작이 가능하게 된다. 또한 금속식기 원료취득과 제조가공, 생산, 사용의 개발프로세스 개발과 법적, 제도적 보완을 통해 웰빙 금속식기 제작이 가능 하도록 하여야 한다. 연구 분석결과를 종합하여 보면, 제품개발은 적절한 재료를 선택하고 가공하며, 완성제품에서도 유해성이 나타나지 않도록 디자인 및 생산 프로세스에서 체크되어야 하며, 사용자의 사용법에 관한 교육도 필요하다는 결론을 도출하였다. 만들면 팔리던 시대에서 기능(機能)이나 성능(性能)만을 중요시하는 시대를 거쳐 현재 소비자의 건강을 중시하고 감성(感性)에 맞는 제품만이 살아남을 수 있는 시대로 점차 변하고 있으며, 식기디자인 역시 기능이나 제작기술은 첨단 보편화되어 앞으로의 제작방향은 환경이나 건강을 포함하고 있는 웰빙적 요소를 고려해야 하며, 이러한 변화에 소극적이거나 적응하지 못하면 소비자들에게 외면 받는 제품으로 남을 것이기 때문이다. 이에 따라 웰빙 금속식기 디자인은 소비자의 입장에서 니즈(needs)문제 분석을 하고, 재료가 인체에 미치는 영향을 최소화 하며, 우리에게 감성적 만족을 줄 수 있는 식기를 편리하고 안전하게 디자인하려는 노력과 방법을 모색하여 웰빙 금속식기를 제작 하여야 한다.; The contemporary society, while having attained technological innovation and economic prosperity through the era of industrialization and information digitalization, is experiencing threat to its health due to accumulation of various noxious ingredients originating from heavy metal, atmospheric pollution and instant food. Even the material of tableware, which cannot be omitted from and comes in contact with human being most easily and frequently in daily life environment, is exposed to noxious materials such as chemical additives. These noxious materials induce disorder of central nervous system and various cancers. If toxic material accumulates in the body, symptoms such as indigestion, skin rash, eczema, muscle aches, fatigue and headache manifest frequently. Accumulation of noxious material will cause male to be prone to grout and females to suffer sever menstrual pain along with swelling of body during menstruation. Due to such changes, people living in the contemporary society became very interested in the health of oneself and their families. As such, interest on Well-being is increasing rapidly along with changes in life style. Although it is most important to intercept noxious material to the body at its source in sustaining "Well-being life", we have thus far been negligent on the aspect of the material used for tableware, having put focus only on formative and functional aspect of tableware. Furthermore, there have not been any researches related to well-being metallic tableware among research or development of tableware. This Study attempts to discover various problems in the tableware that are noxious to human body, reflect such findings to the process of development of tableware, and meet the demands and interests of consumers on well-being by establishing processes including manufacturing of well-being metallic tableware by adding well-being elements to the functional and formative aspects when designing tableware. Such research has added purpose of establishing foundation for designing of metallic tableware, which is helpful to health. With regards to the research method, fundamental survey was conducted by deciding on substantive analysis on the basis of the information gathered from literatures. Direction for development was decided by analyzing the results acquired through interview survey of specialist group on the basis of the survey material collected and on the basis of the material obtained from literature and experiment. Proposal on the means of solution, along with the characteristics of well-being metallic tableware material, has been presented by categorizing and analyzing the tableware materials that are harmful or harmless to human body through same method. Review of consumer survey on well-being tableware for each characteristics of individual indicates that higher the age bracket, greater the interest and preference towards purchasing on Well-being. Generally, higher educational background group illustrated greater interest and preference towards Well-being. The research outcome shows that the consumers in the contemporary society wish to pursue more prosperous, convenient and stable life and the trend in the consumption of purchasing products is changing into the trend of purchasing well-being products related to health or improvement of daily life environment even if at greater cost. Changes in the purchasing pattern are also continuing into changes in the value system and life style of taking Well-being importantly. Such changes illustrates the gradual changes from the production process that put importance on productivity, reliability and functionality of tableware design to well-being design elements such as pleasantness, convenience and diversity. This signifies that the direction for well-being design must consider not only fulfillment of simple satisfaction but also convenience in usage by consumers at the same time. Initially, consumers are satisfied with simple owning of the product. However, they gradually come to prefer tableware with outstanding function and quality of the product, as the next stage. Eventually, tableware must be convenient in usage, and satisfy even the susceptibility image that it is helpful to user’s health. The core issue that can overcome the issues of quality, functionality and cost is Well-being. One must be aware of the fact that the direction of such product development is focusing on improvement of function and quality along with improvement of environment for human life. The outcome of the research illustrated that, although there were differences in the degree, several materials among the tableware materials used generated toxic material or environmental hormone such as cadmium, toluene and plasticizer. When the tableware comes in contact with hot food, these noxious ingredients may dissolve. Some of the noxious material to human being was found in tableware using metallic material such as enamel, aluminum, and Teflon-coated tableware and recycled material. Tableware for food items and cooking impart close influence. In order to solve such problems, tableware must be designed with material appropriate for its application, using well-being material that is harmless to human body. If aluminum tableware material is manufactured in unified format by using stainless steel, and if Teflon coated or enamel tableware uses advanced composite material such as zirconia or carbon nanotube, then it is possible to manufacture well-being metallic tableware, with their disadvantages being supplemented. Furthermore, manufacturing of well-being metallic tableware must be made possible through acquisition of law material for metallic tableware, development of production and manufacturing process, and development process of usage, as well as legal and institutional supplementation. In summarizing the analysis of such research, it was concluded that the product development must be checked in its design and production process in order to ensure that appropriate materials are selected and processed, and absence of harmfulness in the completed products. Furthermore, education on application methods for the users is necessary. We have passed from the era in which whatever was manufactured were sold, through the era that placed importance only on functionality and performance, into an era in which health of the consumers is considered important and only the products that satisfy the susceptibility of the consumers can survive. Tableware design, with generalization of advancement in function and production technology, must also consider, in its direction for production, well-being elements including environment and health. If one is passive towards or fail to adapt to such changes, then it shall remain as product ignored by consumers. Accordingly, well-being metallic tableware design must minimize the impact the material has on the human body by analyzing the issue needs from the viewpoint of consumers, and manufacture well-being metallic tableware by seeking means of and putting efforts in conveniently and safely designing tableware that can satisfy the susceptibility of the consumers.
URI
https://repository.hanyang.ac.kr/handle/20.500.11754/148831http://hanyang.dcollection.net/common/orgView/200000407446
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GRADUATE SCHOOL[S](대학원) > DEPARTMENT OF METAL DESIGN(금속디자인학과) > Theses (Ph.D.)
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