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어린이 아토피 피부염에 대한 친환경 식품의 효과

Title
어린이 아토피 피부염에 대한 친환경 식품의 효과
Other Titles
Effect of Environmentally-Friendly Foods on Children with Mild Atopy Dermatitis
Author
김혜경
Alternative Author(s)
Kim, Hea-Kyung
Advisor(s)
이상선
Issue Date
2009-02
Publisher
한양대학교
Degree
Master
Abstract
아토피 피부염(atopic dermatitis, AD)은 대표적인 만성 알레르기성 피부 염증질환으로 가려움증과 재발성 습진성 병변이 주된 증상이다. 최근 30년간 아토피 피부염의 유병률은 지속적으로 증가하고 있으며 특히 유소아기에 높은 발생 빈도를 보이는 질환으로 전 인구의 약 10~20% 정도 발병하는 것으로 보고되고 있다. 현재 아토피 피부염의 발병원인은 명확하게 밝혀지지 않았지만 유전적, 환경적 및 면역학적 요인 등이 복합적으로 작용하여 발병하는 것으로 파악되고 있다. 아토피 피부염의 발병요인 중 소아 아토피 피부염과 식품은 일반적으로 40~50%의 연관성이 있는 것으로 알려져 있으며, 특히 인스턴트 식품이나 패스트푸드 섭취에 따른 식품첨가물 섭취 및 잔류 농약과 중금속에의 노출이 아토피와 같은 알레르기 질환 발생 위험을 증가시키는 것으로 보고 있다. 아토피 피부염을 치료하는 방법으로는 스테로이드 외용제, 항히스타민제 및 항생제 등이 사용되고 있으나 장기간 사용에 따른 피부 위축과 소아 환자의 경우 성장 지연 등과 같은 부작용이 문제가 되고 있다. 이러한 부작용으로 인해 의료진과 환자 모두 기존의 치료 방법에 대해 거부감을 나타내는 경우가 많아 최근에는 일반 식품, 건강기능성 식품 및 probiotics를 이용하여 아토피 피부염 증상을 완화시키기 위한 임상 연구들이 다각적으로 진행되고 있다. 우리나라는 1997년 「친환경농업육성법(법률 제8852호)을 제정하여 친환경 농업에 대한 제도적인 기틀을 마련하였다. 친환경 농산물이란 일정 기간 이상 유기 합성 농약과 화학비료를 전혀 사용하지 않거나 또는 일정 수준 이하로 사용을 제한하여 생산된 농작물로 정의할 수 있다. 최근 식품 안전에 대한 국민들의 관심이 고조되고 소득이 증대함에 따라 친환경 식품에 대한 관심이 증가하는 추세이다. 본 연구에서는 친환경 식품 섭취가 아토피 피부염에 미치는 영향을 알아보고자 16주 동안 경증의 아토피 피부염을 가진 6~13세 사이의 어린이들을 대상으로 일반 식이와 친환경 식이를 섭취하도록 하였다. 총 43명의 아토피 피부염을 가진 어린이들을 대상으로 한 본 연구에서는 아토피 피부염 증상에 대한 피부 병변 평가(eczema area and severity index, EASI), 시각적 아날로그 척도 점수(visual analog scale, VAS), 혈중 총 IgE 농도를 측정하였으며 친환경 식품 섭취 시 간식과 외식으로 인한 간섭 효과와 알레르기 소인 유무에 따른 친환경 식품 섭취 효과를 평가하였다. 일반 식품 섭취 기간에 비해 친환경 식품 섭취 기간에 EASI 점수(p=0.002)와 VAS 점수(p=0.023)가 유의하게 감소하였다. 연구대상자들의 수행 평가 결과, 의사의 지시사항 중 아토피 피부염 개선에 유의적인 영향을 미친 요인은 하루 3식 모두 친환경 식품을 사용한 식단 이용 여부와 외식 여부로 파악되었다. 하루 3식 모두를 친환경 식품을 사용한 식단을 이용한 연구대상자들의 EASI 점수가 그렇지 않은 연구대상자들에 비해 유의하게 낮았다(p=0.012). 또한 외식을 하는 경우 그렇지 않은 경우에 비해 VAS 점수가 유의적으로 높았다(p=0.016). 일반 간식을 섭취하지 않는 경우(p=0.006)와 외식을 하지 않는 경우(p=0.000), 친환경 식품 섭취 시 VAS 점수가 유의적으로 감소하여 친환경 식품 섭취로 인해 아토피 피부염 증상이 호전되는 것으로 나타났다. 일반 간식을 섭취하는 경우와 외식을 하는 경우에도 친환경 식품을 섭취했을 때 아토피 피부염이 완화되었다. 또한 친환경 식품 섭취 효과는 알레르기 소인을 가진 아토피 피부염 연구대상자의 증상 호전에도 유의적인 영향을 미쳤다(VAS : p=0.001, EASI : p=0.017). 총 16주간의 crossover study 결과, 친환경 식이 섭취가 경증의 아토피 피부염을 가진 어린이들의 증상을 호전시켰다.; Atopic dermatitis (AD) is one of the common chronic inflammatory skin disease associated with pruritus and eczema. The prevalence of AD has increased continuously in recent decades, especially in children: approximately 10~20% in the population. The development of AD is dependent on a complex interaction between multiple factors such as genetic predisposition, exposure to environmental allergens, or exposure to nonspecific factors such as infection or pollution. There are several hypotheses regarding the relationship between food intake and AD, some dealing with how the avoidance of certain foods can alleviate the symptoms of disease. Despite the high prevalence of AD and the ongoing researches, there is still no definitive method of treatment. While steroids and antihistamines comprise the mainstay of treatment, the various side effects and complications remain obstacles to long-term therapy. Due to these side effects, many subjects and researchers have the mind against conventional method and tried to find out alternative methods of treatment such as gamma-linolenic acid, Chinese herbal tea and diet eliminating allergens etc. In 1997, the Ministry of Agriculture and Forestry of Korea established the law about environmentally-friendly agricultural foods for preparing a base of the system. Environmentally-friendly agricultural foods have been grown on a land that has never produced any agricultural products in the past 3 years, and used natural fertilizers without using any insecticides and fertilizers or used minimum insecticides and chemical fertilizers based on the regulations of the Ministry of Agriculture and Forestry. As the interests of consumers on food safety have increased currently, they have willingness to pay environmentally-friendly agricultural foods. The object of this study was to assess whether environmentally-friendly foods might be effective on children with mild AD compared to general foods. The crossover study was carried out in 43 children with mild AD for 16 weeks. Subjects were randomly assigned in two groups to receive either environmentally-friendly food followed by general food, or general food followed by environmentally-friendly food. Each intervention period was 8 weeks. Environmentally-friendly food contained crops, animals and its processed foods produced in a farming system that avoids or minimizes the use of man-made fertilizers, pesticides, growth regulators and live stock feed additives. General food was all foods including some environmentally-friendly foods. Significant improvement was measured by the Eczema Area and Severity Index (EASI), and subjective improvement of symptoms was evaluated using the Visual Analogue Scale (VAS). Additionally, we assessed subject compliance, interference factors of snack consumption or dining out, and effects of allergic predisposition. Serological parameters such as serum immunoglobulin E (IgE) were also evaluated. Alleviation of AD for most patients was seen when they were consuming environmentally-friendly foods, while aggravation of their dermatitis was seen when they consumed general foods (EASI : p=0.002, VAS : p=0.023). In subject compliance study, two factors influencing improvement of AD were whether the 3 meals prepared using the environmentally-friendly foods (EASI : p=0.012) and dining out (VAS : p=0.016) or not. When the subjects refrained from snack consumption (VAS : p=0.006) or dining out at restaurants (VAS : p=0.000), it showed an absolute improvement of their AD symptoms by consuming the environmentally-friendly foods. We also observed the alleviation of AD by eating environmentally-friendly foods against snack consumption or dining out at restaurants. The consumption of environmentally-friendly foods has shown that it reduced symptoms of dermatitis who subjects with a previous history of allergy (VAS : p=0.001, EASI : p=0.017). The results showed a positive correlation between environmentally-friendly foods and improvement of AD. However, no significant changes of the serum IgE levels were found during the whole period of the experiment. Though many biases must be considered, this study suggests the beneficial effect of environmentally-friendly foods in children with mild AD. Further studies need to examine mechanisms by which environmentally- friendly food would alleviate AD.
URI
https://repository.hanyang.ac.kr/handle/20.500.11754/145035http://hanyang.dcollection.net/common/orgView/200000411350
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