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dc.contributor.advisor신원선-
dc.contributor.author김동주-
dc.date.accessioned2020-03-26T17:47:20Z-
dc.date.available2020-03-26T17:47:20Z-
dc.date.issued2011-02-
dc.identifier.urihttps://repository.hanyang.ac.kr/handle/20.500.11754/140814-
dc.identifier.urihttp://hanyang.dcollection.net/common/orgView/200000417003en_US
dc.description.abstract최근 인적 이동과 교류로 국내에 거주하는 외국인의 수가 증가함에 따라 국내에 거주하는 외국인의 외식 빈도가 늘어나고 있다. 그들은 한국에 거주하면서 모국의 문화와는 다른 문화를 접하게 되고 새로운 사회 환경의 요청에 대한 적응에 직면하는 일이 잦아지며, 한국의 문화를 이해하고 적응하려는 노력을 할 것으로 예상된다. 식문화는 한국생활의 적응의 한 분야이며, 각 개인적 특성 및 국적별로 한국음식에 대한 적응의 차이가 있을 것으로 보여 진다. 본 연구는 한국에 거주하는 일부 외국인을 대상으로 한국음식 적응에 정도와 적응에 영향을 주는 요인, 적응 후 나타나는 식행동을 조사하고, 한국음식에 대한 선호도를 집단별(남녀, 동서양)로 비교하였다. 국내에 거주하는 외국인 144명으로 남자 57명, 여자 87명이고 동양 109명, 서양 35명으로 설문 조사하였다. 설문은 한국에 오기 전 자국에서의 한국음식 관심 정도, 한국음식 적응 정도, 적응 후 나타나는 식행동, 한국음식 만족도 및 개선점, 한국음식 선호도로 구성되었다. 조사대상자는 한국에 오기 전, 자국에서의 한국음식 섭취 경험에 대해 83%가 경험했다고 답하여 한국음식에 대한 자국에서의 관심도가 상당히 높은 결과가 나타났다. 하지만 자국에서의 섭취 경험에 대해서 서양이 동양보다 섭취 경험이 더 적어 동서양 간 유의한 차이가 나타났다. 대상자는 한국음식에 대해 관심을 가지게 된 경로와 이유에 대해 ‘식당에 가서’ ‘대중매체와 한국인의 소개로’ 한국음식을 경험하게 되었다고 밝혔다. 한국음식을 처음 접했을 때의 맛에 대한 평가를 ‘맵다’, ‘양념 맛이 강하다’, ‘짜다’라는 인식이 강했으며, 거주 초기 한국음식에 어려움을 느꼈는지에 대한 질문에서는 ‘보통이다’라는 대답이 가장 많았다. 대상자가 한국음식을 잘 먹을 수 있을 때까지 걸린 기간에 대해서 대상자의 42.2%가 ‘처음부터 잘 먹었다’, ‘1~3개월 이내’ 37.5%, ‘3~6개월 이내’ 10.4%로 대상자의 90% 이상이 6개월 이내에 한국음식에 적응하는 것으로 나타났으며, 서양인이 동양인에 비해 한국음식 적응에 시간이 더 걸렸다. 한국음식 적응에 어려움을 겪은 이유로는 한국음식이 ‘매워서’, ‘재료가 낯설어서’, ‘조리방법이 익숙지 않다’가 있었다. 외국인들은 한국음식 적응에 도움을 준 요인을 ‘스스로 노력했음’, ‘친구’라고 답하였으며 이들은 스스로의 노력과 주변인에 도움으로 한국음식을 적응한 것으로 보여 진다. 적응 후 식행동 중 외식횟수는 ‘주 3~4회’가 가장 많았으며 외식횟수에 대해 남자가 여자보다 더 자주 외식하는 것으로 나타났다. 또한 외식할 때 주로 먹는 한국음식에 대해서는 동서양 간 차이를 보였다. 한국음식에 대해 ‘영양적으로 우수한 건강음식이다’, ‘먹는 방법이 재미있는 음식이다’ 등 긍정적인 반응을 보였다. 한국음식에 대한 만족도에서는 ‘약간 만족’ 이상이 전체의 54.9%로 현재 한국 거주 외국인의 한국음식에 대한 만족도가 높은 것으로 생각된다. 한국음식 만족도에 대해서 남녀 간 유의한 차이를 보이지 않았으나, 서양인이 동양인에 비해 한국음식을 더 만족하는 것으로 나타났다. 이는 한국음식이 서양인에게 긍정적인 인식을 주고 있는 것으로 해석할 수 있다. 한국음식의 개선점에 대해서는 ‘맛’이 가장 많았고 동서양 간 차이를 보였다. 대부분 동양인은 한국음식의 맛을 개선해야 한다고 답했지만, 한국음식에 만족도가 큰 대부분의 서양인이 한국음식에 대해 ‘개선해야 할 점이 없다.’고 대답했기 때문이다. 만족도가 큰 대상자들은 한국음식에 대해 ‘맛이 있어서’에 대한 인식이 가장 컸으며, 불만족 대상자들은 한국음식에 대해 ‘맛이 없다’의 의견을 보였다. 대상자들은 한국음식의 개선사항으로 ‘맛’을 꼽았는데, ‘맵지 않아야 한다’, ‘양념 맛이 강하지 않아야 한다’, ‘달지 않아야 한다’ 등으로 나타났다. 총 43개의 메뉴로 구성된 한국음식의 선호도에 대해서, 외국인들이 가장 좋아하는 5가지 메뉴는 소 불고기, (한국)과일, 소갈비, 돼지갈비, 삼겹살 이었으며, 반대로 외국인들이 가장 좋아하지 않는 5가지 메뉴는 소주, 순대, 떡국, 깍두기, 나물로 조사되었다. 남녀 간 선호도에서는 제육볶음, 소 불고기, 닭도리탕, 김밥, 물냉면, 김치찌개, 잡채, 떡볶이 등 8개의 메뉴에서 유의한 차이가 나타났다. 제육볶음, 소 불고기, 닭도리탕은 남자가 여자에 비해 더 좋아했으며, 김밥, 물냉면, 김치찌개, 잡채, 떡볶이는 여자가 더 선호하는 메뉴였다. 동서양인 간 선호도 비교에 있어서는 닭튀김, 만두국, 육개장, 해물탕, 순대, 비빔밥, 잡채, 나물, (한국)과일 등 9가지 메뉴에서 유의한 차이가 나타났다. 닭튀김, 만두국, 육개장, 해물탕, 순대는 동양인이 서양인에 비해 더 좋아했으며, 비빔밥, 잡채, 나물, (한국)과일은 서양인이 더 선호하는 메뉴였다. 본 연구로 외국인의 한국음식에 대한 적응도와 선호도에 대해 집단 간(남녀, 동서양) 한국음식 적응 정도와 선호 정도가 차이가 있음을 도출하였다.|Recently, due to international exchange and immigration, there are more foreigners in Korea, and they dine out more frequently than before. Most foreigners experience different culture and are forced to adapt themselves to the new environment. Also, they are expected to understand Korean culture and make efforts to adapt to it. Food is one aspect of culture. There must be differences in adaption to food due to his or her characteristics and nationality. This thesis aims to investigate degree of foreigners' adaption to Korean food, factors that influence the adaption, and eating behaviors after adaption. Participants are all foreigners living in Korea. And their preference for Korean food is compared by groups (gender and east/Western regions). A survey was carried out among 144 foreigners living in Korea. The survey consisted three items including: participants' interests in Korean food before they came to Korea; the degree of adaption to Korean food; eating behaviors after the adaption, satisfaction levels and aspects that need improvement; and degree of preference. About 83 percents of the subjects answered they had tried Korean food in their countries before they came to Korea, which shows, they had considerably high interests in Korean food. However, compared to the Western, more east people had tried Korean food in their countries. It also showed that the routes and reasons of interests in Korean food include "at restaurants" and "through media and recommendation of Korean). Answering the question of the first impression on Korean food, "spicy", "strong taste of seasoning", "salty" were most common among these subjects. Also, most subjects experienced "average" difficulty in adapting Korean food at first. About 42.2 percents of participants answered that they enjoyed Korean food from the first. About 37.5 percents answered that it took them 1-3 months to get used to Korean food. 10.4 percents said it took 3-6 months. It means that about 90 percents of the foreigners adapted to Korean food in six months. Also, results showed, for Western people, it took more time to adapt to Korean food, compared to the east subjects. Also, factors that foreigners felt difficult in adapting to Korean food were "too spicy", "unfamiliar ingredients", and "unfamiliar recipe". Factors that influenced their adaption to Korean food were shown to be "efforts of myself" and "from friends". It also showed that most of them adapted to Korean food through their own efforts and with the help from surrounding people. While answering the number of times eating out after the adaption, the most answers were "3-4 times a week". Also, results showed males dine out more frequently than females. Foreigners posited positive attitude toward Korean food according to their answers like "nutritionally great food" and "food with interesting ways of eating". From the results that 54.9 percents of the subjects "somewhat" like Korean food, we can notice that the foreigners' satisfaction level towards Korean food is high. There was no difference on the satisfaction level between males and females, but Westerners were shown to be more satisfied with Korean food. It can be explained that Korean food is positively received among Western people. The Western and the east people showed differences in answering the factors need to be improved. Although the most answers were on "taste", the east foreigners said taste should be improved, while the more satisfied Western subjects said "There's no aspects need to be improved". Subjects with higher satisfaction answered "tastes good", but the less satisfied subjects said "tastes bad" while talking about their strong impression towards Korean food. Subjects mentioned one aspect need to be improved was "taste", answering "Seasoning taste can’t be too strong" and "Korean food should not to be too sugary". To investigate on the degree of preference 43 items were checked with Likert Scale. And it turned out that foreigners' favorite five food items were Beef Bulgogi, (Korean) fruit, Beef Ribs, Pork Ribs, and Grilled Pork Belly. On the other hand, the five items they dislike were shown to be Soju, Korean Sausage, Sliced Rice Cake Soup, Radish Kimchi, and Vegetable Side Dishes. Significant differences were found between males and females in eight items including Stir-Fried Pork, Beef Bulgogi, Chicken Hot Pot, Dried Seaweed Rolls (Korean Rolls), Chilled Buckwheat Noodle Soup, Kimchi Stew, Glass Noodles with Sauteed Vegetables, and Stir-fried Rice Cake: males preferred Stir-Fried Pork, Beef Bulgogi, and Chicken Hot Pot, while females preferred Dried Seaweed Rolls (Korean Rolls), Chilled Buckwheat Noodle Soup, Kimchi Stew, Glass Noodles with Sauteed Vegetables, and Stir-fried Rice Cake. Preference differences between the Western and east subjects were shown in nine items, including Deep-fried Chicken, Sliced Rice Cake Soup, Rice Cake and Mandu Soup, Spicy Beef Soup, Spicy Seafood Soup, Korean Sausage, Sizzling Stone Pot Bibimbap, Glass Noodles with Sauteed Vegetables, Vegetable Side Dishes, and Korean fruit: Deep-fried Chicken, Sliced Rice Cake Soup, Rice Cake and Mandu Soup, Spicy Beef Soup, and Spicy Seafood Soup were more welcomed among east people, while Westerners preferred Sizzling Stone Pot Bibimbap, Glass Noodles with Sauteed Vegetables, Vegetable Side Dishes, and Korean fruit. This study draws a conclusion, which is, there are differences in foreigners' preference and adaption degrees to Korean food by groups (males between females, and Westerners between the eastrn).; Recently, due to international exchange and immigration, there are more foreigners in Korea, and they dine out more frequently than before. Most foreigners experience different culture and are forced to adapt themselves to the new environment. Also, they are expected to understand Korean culture and make efforts to adapt to it. Food is one aspect of culture. There must be differences in adaption to food due to his or her characteristics and nationality. This thesis aims to investigate degree of foreigners' adaption to Korean food, factors that influence the adaption, and eating behaviors after adaption. Participants are all foreigners living in Korea. And their preference for Korean food is compared by groups (gender and east/Western regions). A survey was carried out among 144 foreigners living in Korea. The survey consisted three items including: participants' interests in Korean food before they came to Korea-
dc.publisher한양대학교-
dc.title한국에 거주하는 일부 외국인의 한국음식 적응도와 선호도 조사-
dc.title.alternativeA Study on adaptability and preference of Korean food for foreigners in Korea.-
dc.typeTheses-
dc.contributor.googleauthor김동주-
dc.sector.campusS-
dc.sector.daehak교육대학원-
dc.sector.department이학계열-
dc.description.degreeMaster-
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GRADUATE SCHOOL OF EDUCATION[S](교육대학원) > SCIENCE AND MATHEMATICS(이학계열) > Theses (Master)
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