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경기지역 일부 여고생들의 우유·유제품 섭취행동분석

Title
경기지역 일부 여고생들의 우유·유제품 섭취행동분석
Other Titles
Consumption Behavior of Milk and Dairy Products among High School Female Students in Kyunggi Area : Focused on the Health Belief Model and Theory of Planned Behavior
Author
조은비
Alternative Author(s)
Cho, Eun-bee
Advisor(s)
이상선
Issue Date
2011-08
Publisher
한양대학교
Degree
Master
Abstract
본 연구는 용인시 수지구 지역에 거주하는 고등학교 여학생 293명을 대상으로, 우유·유제품의 섭취실태를 조사하고 섭취에 영향을 미칠 것으로 판단되는 요인들을 건강신념모델과 계획적 행동이론에 근거하여 선정한 후, 이를 자가 기입식 설문지를 이용하여 조사하고 상호관련성을 분석하였다. 건강신념모델이란 건강행동의 실천여부는 여러종류의 건강관련인식(질병가능성이나 심각성에 대한 인식, 건강행동수행시 이득이나 장애요인에 대한 인식)에 따라 달라진다는 이론이며. 계획적 행동이론이란 건강행동에 대한 개인적신념, 주관적규범, 통제적신념에 따라 실천여부가 달라진다는 이론이다. 대상자들의 우유·유제품의 섭취빈도는 일일 평균 1.31±1.08회로 조사되었고, 이를 바탕으로 저섭취군(󰀃
0.750회), 중간섭취군(0.751-1.450회),고섭취군(󰀄
1.451회)으로 분류하였으며 그 결과는 다음과 같다. 1. 우유·유제품 섭취빈도와 건강신념모델 중간섭취군이 저섭취군에 비해 골다공증의 위험성을 더 심각하게 인식하고 있었다. 2. 우유·유제품 섭취빈도와 계획적행동이론 가. 개인적신념 고섭취군은 중간섭취군과 저섭취군보다 우유·유제품이 간식으로 먹 기 좋다는 인식을 가지고 있었으며, 고섭취군과 중간섭취군은 저섭취 군에 비해 먹기편하다는 인식을 가지고 있는 것으로 나타났다. 섭취 빈도가 높을수록 우유·유제품 섭취에 대해 긍정적인 태도를 가지고 있는것을 알 수 있었다. 나. 주관적규범 우유·유제품의 섭취에 대한 주변사람들 및 환경요인들에 의한 영향력을 조사한 결과 총 11문항 중 10가지 문항에서 통계적으로 유의한 차이를 보였다. 고섭취군과 중간섭취군은 저섭취군에 비해 부모님, 형제자매, TV건강프로그램, 인터넷, 친구, 의사·약사의 지지나 영향을 많이받고 있는 것으로 나타났으며, 대중매체광고, 보건선생님, 영양(교)사의 경우 고섭취군이 저섭취군에 비해 영향을 더 많이 받는 것으로 조사되었다. 특히 선생님의 경우 세 군간 모두 유의한 차이를 보였으며, 우유·유제품의 섭취빈도가 많은 학생이 선생님의 영향을 많이 받는 것으로 조사되었다. 다. 통제적신념 고섭취군은 중간섭취군에 비해 우유·유제품을 매일 규칙적으로 먹 는 것, 유통기한 전에 섭취하는 통제력, 다른 음식과 함께 먹거나 다 른 음료나 간식을 대신하여 먹을 수 있다는 것에 자신감을 보였다. 또한 고섭취군은 저섭취군에 비해 우유가 마시고 싶을 때, 외식할 때, 다른 사람의 권유없이도 먹을 수 있다는 것에 자신감을 보였다. 본 조사결과 건강신념모델과 계획적 행동이론에서 제시하는 4가지 요인은 우유·유제품 섭취빈도에 따라 유의미한 차이를 나타내었다. 따라서 여고생들을 대상으로 하는 우유·유제품 섭취증진 교육 시 골다공증의 심각성을 일깨워주고, 우유·유제품섭취시의 장점을 강조하며, 우유·유제품 섭취에 대한 자신감을 심어주는 것이 필요하다고 생각된다. 특히 주관적규범에 해당하는 주변사람들이나 대중매체의 영향력이 큰 것으로 조사되었으므로 학생개인에 대한 교육뿐 아니라 가족, 학교선생님에 대한 교육도 필요하며, 대중매체의 책임있는 정보제공이 이루어 질 수 있도록 국가차원에서의 지속적인 모니터링이 요구되어짐을 시사한다.| This research was performed to investigate the consumption status of milk and dairy products, and analyze the influencing factors according to the health belief model and the theory of planned behavior. Subjects were 293 female high school students in Suji-gu, Yongin-si. The health belief model is a theory that healthy behaviors are changed by health awareness such as possibility or severity of disease, benefit or barrier of healthy behaviors. The theory of planned behavior describes that the acting behaviors are changed by behavioral believes, subjective norms and control believes of health behaviors. The average of frequency that subjects consume milk and dairy products was 1.31±1.08 servings/day. Base on this consumption frequency, subjects were classified as the low group(󰀃
0.750 servings/day), the middle group(0.751-1.450 servings/day) and the high group(󰀄
1.451 servings/day). The results are below. 1. The frequency of milk and dairy products consumption and the health belief model. The middle group recognized the danger of osteoporosis more seriously than the low group. 2. The frequency of milk and dairy products consumption and the theory of planned behavior. A. Behavioral belief The high group thought it is better to consume milk and dairy products as their snack than the middle and low group. Also the high and middle group felt easier to consume milk than the low group. The more milk and dairy products they consume, the more positive attitude they have. B. Subjective norm According to the survey, family and professionals and mass media gave influences to subjects' consumption of milk and dairy products. The high and middle group were affected significantly from the support of parents, brothers and sisters, television programs, internet, friends, doctors or pharmacists. Also the high group was more influenced by mass media advertising, health teacher, nutrition teacher than the low group. Especially, students who frequently consume milk and dairy products were affected by school teachers more than others. C. Control belief The high group showed more confidence than the middle group to consume milk and dairy products everyday regularly, to control consuming before expiration dates, to consume instead of other drinks or snacks. Furthermore, the high group showed more confidence than the low group to consume milk when they want, when they eat outside and without others' recommendation. According to the results, four factors which the health belief model and the theory of planned behavior presented had significant differences depending on the consumption frequency of milk and dairy products. Thus, when we teach female high school students to promote their consumption of milk and dairy products, we should let them know the severity of osteoporosis, highlight the benefits of milk and dairy products and give confidence to consume milk and dairy products. Especially, family and professionals or mass media have big influences to the students, therefore nutrition education programs should be provided to the students as well as families and teachers. Finally, it is necessary to have continuous national monitoring system for mass media to provide responsible information.
This research was performed to investigate the consumption status of milk and dairy products, and analyze the influencing factors according to the health belief model and the theory of planned behavior. Subjects were 293 female high school students in Suji-gu, Yongin-si. The health belief model is a theory that healthy behaviors are changed by health awareness such as possibility or severity of disease, benefit or barrier of healthy behaviors. The theory of planned behavior describes that the acting behaviors are changed by behavioral believes, subjective norms and control believes of health behaviors. The average of frequency that subjects consume milk and dairy products was 1.31±1.08 servings/day. Base on this consumption frequency, subjects were classified as the low group(󰀃
URI
https://repository.hanyang.ac.kr/handle/20.500.11754/139235http://hanyang.dcollection.net/common/orgView/200000417380
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GRADUATE SCHOOL OF EDUCATION[S](교육대학원) > SCIENCE AND MATHEMATICS(이학계열) > Theses (Master)
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