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산업과 농업의 융합을 통한 진공동결건조딸기용 보관 및 운송에 적합한 내부트레이 디자인연구

Title
산업과 농업의 융합을 통한 진공동결건조딸기용 보관 및 운송에 적합한 내부트레이 디자인연구
Other Titles
A Study on the Design of Interior Tray for the Storage and Transport with Vacuum freeze-dried strawberries in Industry and Agriculture
Author
이재환
Keywords
Strawberry(딸기); Inner tray(내부트레이); Vacuum-freeze dryer(진공동결건조기); Convergence engineering(융합기술)
Issue Date
2019-03
Publisher
한국전시산업융합연구원
Citation
한국과학예술융합학회, v. 37, No. 2, Page. 197-204
Abstract
농업 전문기업, 스마트팜 및 개인 생산자들은 다양한 부가가치를 증진시키고 고유의 브랜드를 갖기 위하여 다양한 시도들을 하고 있다. 그러나, 농업의 디자인을 통한 고부가가치 및 브랜드화는 해외에서는 이미 일반화 되어 있으나 국내 농업의 환경상 해외와 비교하면 초창기에 있는 실정이다. 따라서 본 연구는 국내 딸기농가의 새로운 수익 모델의 창출과 함께 국내 뿐만 아니라 해외에서도 경쟁력을 갖도록 하기 하여 농업 및 산업의 융합기술을 바탕으로 연구하였다. 현재 각광받고 있는 수확후 처리 방법인 진공동결건조기를 이용, 딸기의 형상에 따라 농가의 수입을 극대화한 운전시간 및 건조를 최적화하고 포장재의 디자인 및 형상을 설계하고 구조적 최적화를 위하여 해석을 통하여 최적 형상을 도출하여 소형 딸기농가에 새로운 부가가치 및 브랜드화를 할 수 있도록 하였다. 연구결과 진공동결건조 딸기는 절단방식에 따라 시간 및 생산량을 비교하면 Half-cut으로 생산하는 것이 적절하다. 또한, 구조 해석을 통하여 리브의 보강을 하여 진공동결건조딸기를 보다 안전하게 보관할 수 있는 내부 트레이 디자인을 제시하였다. Agricultural specialty enterprise and individual farmers are making various attempts to have their own brands in order to promote various value added in the agriculture. However, high added value and branding through the design of agriculture has already been generalized overseas, but it is in its early stage in korea compared with overseas in the domestic agricultural environment. Therefore, this study was conducted to develop a new profit model for domestic strawberry farmers and to make them competitive in domestic as well as abroad. Based on the convergence engineering of agriculture and industrial, the vacuum freeze dryer, Through the optimization of operation time and drying which maximize farmer`s income, designing of package design of shape and optimization of structure for structural optimization have done, it is proposed optimal packaging design that can add value and brand to small strawberry farmers. As a result of the study, vacuum freeze-dried strawberries are suitable to be produced in the half-cut by comparing the time and the yield according to the cutting methods. In addition, Structural analysis was performed to show the design of the inner tray to reinforce ribs and to store vacuum freeze-dried strawberries more safely.
URI
http://www.dbpia.co.kr/journal/articleDetail?nodeId=NODE07994846&language=ko_KRhttps://repository.hanyang.ac.kr/handle/20.500.11754/112515
ISSN
2005-1409
DOI
10.17548/ksaf.2019.03.30.197
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COLLEGE OF DESIGN[E](디자인대학) > ETC
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