Full metadata record
DC Field | Value | Language |
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dc.contributor.author | 엄애선 | - |
dc.date.accessioned | 2019-05-22T07:34:40Z | - |
dc.date.available | 2019-05-22T07:34:40Z | - |
dc.date.issued | 2017-01 | - |
dc.identifier.citation | 한국식품위생안전성학회지, v. 32, no. 1, page. 14-19 | en_US |
dc.identifier.issn | 1229-1153 | - |
dc.identifier.issn | 2465-9223 | - |
dc.identifier.uri | http://foodsafety.or.kr/journal/article.php?code=50681 | - |
dc.identifier.uri | https://repository.hanyang.ac.kr/handle/20.500.11754/105652 | - |
dc.description.abstract | 본 연구에서는 HACCP 인증 활성화를 위한 중소규모 젖소목장과 유가공장에 대한 쉽고 간소화된 HACCP 위해 분석 표준모델의 개발을 위하여 32곳의 젖소목장을 상대 로 설문조사를 하였다. 목장 종업원 수가 HACCP 인증률 에 가장 큰 영향을 미치는 것으로 나타났다. 비인증목장의 경우, 2인 인력에 보유 두수가 40-60마리이며, 1일 착유량 이 1,000-1,500 L인 목장 규모가 가장 많은 비율(66.7%)을 차지하였다. 지속적인 관리의 어려움과 시설설비 문제가 각각 주요한 미도입 이유와 추진 시 장애 요인으로 뽑혔 다. 따라서, 젖소목장 규모와 유가공품 생산 현황에 맞는 표준기준서 및 O/X 체크리스트 형식으로 단순화된 기록 지를 개발하고 전문성이 요구되는 검사항목의 경우 위탁 분석을 하는 방안을 마련한다면 HACCP 도입 및 유지를 위한 어려움을 완화할 수 있을 것이다. The purpose of the study was to simplify standard HACCP manual for improving the on-site applicability and increasing the implementation rate of HACCP program for small- and medium-sized dairy farms (SMDF). A survey was carried out in 32 SMDFs using a structured questionnaire. The results indicated that the number of workers had a positive correlation with HACCP certifications (p < 0.05). Most of HACCP non-certified farms (66.7%) were run by two workers with 40-60 cows and milking yields of 1,000-1,500 L per day. Major drawbacks for dairy farmers to implement current HACCP system were the difficulties in daily recording and facility management (40%). On the basis of the survey results, it was suggested that the development of on-site standard HACCP manual and user-friendly record chart with O/X checklist were the most urgent factors to increase HACCP implementation rate. In addition, the alternative third party service for microbial and chemical tests could also be accompanied for small-sized dairy farms. | en_US |
dc.description.sponsorship | 국내 중소규모 목장형 유가공장의 HACCP 적용 시 문제점 분석 및 개선방안 제안 | - |
dc.language.iso | ko_KR | en_US |
dc.publisher | 한국식품위생안전성학회 | en_US |
dc.subject | HACCP | en_US |
dc.subject | small- and medium-sized dairy farms | en_US |
dc.subject | questionnaire | en_US |
dc.subject | O/X Checklist | en_US |
dc.title | 국내 중소규모 목장형 유가공장의 HACCP 적용 시 문제점 분석 및 개선방안 제안 | en_US |
dc.title.alternative | Analysis and Improvement of HACCP Program for Smalland Medium-sized Dairy Plants of Korea | en_US |
dc.type | Article | en_US |
dc.relation.no | 1 | - |
dc.relation.volume | 32 | - |
dc.identifier.doi | 10.13103/JFHS.2017.32.1.14 | - |
dc.relation.page | 14-19 | - |
dc.relation.journal | 한국식품위생안전성학회지 | - |
dc.contributor.googleauthor | 강일병 | - |
dc.contributor.googleauthor | 송광영 | - |
dc.contributor.googleauthor | 김동현 | - |
dc.contributor.googleauthor | 김홍석 | - |
dc.contributor.googleauthor | 임진혁 | - |
dc.contributor.googleauthor | 김영지 | - |
dc.contributor.googleauthor | 이주연 | - |
dc.contributor.googleauthor | 천정환 | - |
dc.contributor.googleauthor | 김현숙 | - |
dc.contributor.googleauthor | 엄애선 | - |
dc.contributor.googleauthor | Kang, Il-Byeong | - |
dc.contributor.googleauthor | Song, Kwang-Young | - |
dc.contributor.googleauthor | Kim, Dong-Hyeon | - |
dc.contributor.googleauthor | Kim, Hong-Seok | - |
dc.contributor.googleauthor | Yim, Jin-Hyeok | - |
dc.contributor.googleauthor | Kim, Young-Ji | - |
dc.contributor.googleauthor | Lee, Joo-Yeon | - |
dc.contributor.googleauthor | Chon, Jung-Whan | - |
dc.contributor.googleauthor | Kim, Hyunsook | - |
dc.contributor.googleauthor | Om, Aeson | - |
dc.relation.code | 2017019450 | - |
dc.sector.campus | S | - |
dc.sector.daehak | COLLEGE OF HUMAN ECOLOGY[S] | - |
dc.sector.department | DEPARTMENT OF FOOD & NUTRITION | - |
dc.identifier.pid | aesonom | - |
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