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칼슘과 비타민 D의 섭취 수준이 성장기 흰쥐의 지질대사에 미치는 영향

Title
칼슘과 비타민 D의 섭취 수준이 성장기 흰쥐의 지질대사에 미치는 영향
Other Titles
Effects of calcium and vitamin D intake level on lipid metabolism in growing rats
Author
이상선
Keywords
calcium; vitamin D; 25(OH)D; serum lipid profile; fat mass
Issue Date
2014-04
Publisher
한국영양학회
Citation
Journal of Nutrition and Health, 2014, 47(2), P.89-98
Abstract
본 연구는 성장기 흰쥐에서 저·적정·고수준의 칼슘과 비타민 D의 첨가식이가 흰쥐의 지질대사에 어떠한 영향을 미치는지 검토하고자 하였다. 56마리의 5주령 된 수컷 흰쥐에게 대조군 (CON; 0.5% Ca, 1,000 IU VD)을 포함하여 식이중의 칼슘의 수준에 따라 저칼슘군 (LC; 0.25%), 고칼슘군 (HC; 1%)으로 설정하였다. 그리고 칼슘 수준에 따라 vitamin D를 저비타민 D군 (LD; 10 IU), 적정비타민 D군 (ND; 1,000 IU), 고비타민 D군 (HD; 5,000 IU)으로 나누어 실험식이를 5주간 급여하였다.1) 체중 증가량은 HC군이 LC군 보다 유의하게 낮았으나 (p < 0.05), 비타민 D의 수준에 따라서는 유의한 차이가 없었다.2) 체내 복부지방, 내장지방, 부고환지방의 무게와 렙틴의 농도는 HC군이 LC군보다 유의하게 낮았다 (p < 0.01). 3) 25(OH)D의 농도는 비타민 D의 섭취수준이 증가할수록 유의하게 높아졌다 (p < 0.01). 부갑상선호르몬 농도는 실험군간 비교에서 LCLD군에서 가장 높았다 (p < 0.05). 4) 혈중 TG, T-C, HDL-C, LDL-C 농도는 HC군이 LC군에 비해 유의하게 낮았으며 (p < 0.01), HDL-C 농도의 경우 LCHD군에서 유의하게 높았다 (p < 0.05). 5) 여러 가지 지표간의 상관성을 분석한 결과 칼슘의 섭취와 혈중 지질성분, 체내 복부, 내장, 부고환지방무게가 모두 유의한 음의 상관관계를 보였다 (p < 0.01). 또한 비타민 D 섭취와 혈중 HDL-C농도가 유의한 양의 상관관계를 보였다 (p < 0.05). 혈중 부갑상선호르몬 농도와 혈중 TG농도, 체내 부고환지방과는 유의한 양의 상관관계를 보였다 (p < 0.01, p < 0.05). 혈중 leptin 농도와 혈중 T-C, TG농도, 체내 복부, 내장, 부고환 지방 무게는 모두 양의 상관관계를 보였다 (p < 0.01).이상과 같은 결과로 볼 때 성장기 흰 쥐의 지질대사에서 낮은 수준의 칼슘 섭취는 체중증가량의 폭을 높임과 동시에 혈중 지질의 증가에 영향을 미치며 뿐만 아니라 체내 지방축적을 증가시키는 것으로 나타났다. 또한 낮은 수준의 칼슘섭취시 비타민 D 섭취에 의한 지질대사는 HDL-C 농도를 높이는 효과를 나타냈다. 그러므로 체내 지질 대사를 개선하기 위해서는 적정량의 칼슘의 섭취뿐만 아니라 비타민 D 섭취와의 관계를 반드시 고려하여야 할 것으로 사료된다.Purpose: Association of low intake of calcium (Ca) and inadequate vitamin D (VD) status with higher prevalence rates of obesity has been reported. This study was conducted in order to investigate the effects of different levels of whey Ca and VD intake on lipid metabolism in growing rats. Methods: A total of 56 five-week-old male Sprague-Dawley rats were divided into seven groups and fed for five weeks. Ca groups were divided into three levels, low, normal, and high (0.25%, 0.5%, 1%). VD subgroups in the low and high Ca groups were divided into three levels, low, normal, and high (10 IU, 1,000 IU, and 5,000 IU). The effects of Ca and VD on each group were evaluated by two way ANOVA. Results: Significantly higher amounts of abdominal fat, visceral fat, and epididymal fat were observed in the Low-Ca groups than in the Normal-Ca and High-Ca groups. Serum leptin levels of Low-Ca groups were higher than those of Normal-Ca and High-Ca groups. The highest serum parathyroid hormone concentration was observed in the low Ca·low VD group. The levels of serum 25(OH)D were significantly increased with increasing dietary VD levels. Significantly higher serum levels of triglycerides, total cholesterol, and HDL-cholesterol were observed in the low Ca groups than in the normal Ca and high Ca groups. Conclusion: These results indicate that low calcium intake increased serum lipid level and body fat amount.
URI
http://www.dbpia.co.kr/Journal/ArticleDetail/NODE02399164
ISSN
2288-3886
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COLLEGE OF HUMAN ECOLOGY[S](생활과학대학) > FOOD & NUTRITION(식품영양학과) > Articles
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