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유전자재조합식품의 알레르기성 평가

Title
유전자재조합식품의 알레르기성 평가
Other Titles
Evaluation for Allergenicity for Genetically Modified Organic Foods
Author
고미선
Alternative Author(s)
Ko, Mi-Seon
Advisor(s)
오재원
Issue Date
2008-08
Publisher
한양대학교
Degree
Master
Abstract
목적: 본 연구의 목적은 식품알레르기환자에서 유전자재조합식품 (Genetically modified organic food : GMO)이 알레르기성을 나타내는지 식품 알레르기 환자의 혈청을 검사하여 알레르기성을 평가하고자 하였다. 또한, 유전자재조합식품 중 표적 단백질을 식품 알레르기 환자의 혈청을 이용하여 추적 관찰하고 유전자재조합식품 알레르기성 평가에 대한 개선 방안을 검토하고자 하였다. 방법: 유전자재조합식품의 표적 단백질을 규명하고 알레르기성을 평가하기 위해 유전자재조합 식품 중 대두콩의 CP4 EPSPS 와 옥수수의 Cry1f, Cry1Ab와 Pat 등 유전자를 클로닝 하였고, 이들 표적 단백의 단백 발현 유도를 위하여 형질 전환시켜 단백을 생산하였다. 대두콩과 옥수수에 대한 알레르기 양성 혈청과 음성 혈청으로 구분하여SDS-PAGE 및 western blotting 한 후에 알레르기성을 판정하였다. 결과: 본 연구에서 4가지 표적 단백에 대한 알레르기성은 없었으며, 비특이적인 띠가 나타나기는 하였지만 이는 다른 단백에서도 나타나는 것으로 알레르기 특이성과는 무관한 것으로 사료된다. 또한, 각 표적 단백에 대해 DNA 서열을 분석하여 발견된 단백이 맞는지 확인한 결과100%의 일치율을 보였다. 결론 : 유전자재조합식품의 알레르기성 평가 방법은 본 연구에서처럼 정제된 단백을 알레르기 환자의 혈청을 이용하여 알레르기성을 평가할 수 있으나 향후 현실적으로 적용하는데 주의를 기울여야할 것으로 사료된다.; Purpose: This study aimed to clarify whether genetically modified organisms (GMOs) cause any allergic reactions in patients with food allergy by using their sera. In addition, it was also attempted to perform follow-up observation on target proteins contained in GMO food, using the serum of patients with food allergy, and to suggest improvements for evaluating GMO foods as allergen. Materials & Methods: To identify the target proteins in GMO food and to evaluate their allergenicity, several genes including CP4 EPSPS in genetically modified soybean and Cry1f, Cry1Ab and Pat in genetically modified corn were cloned, and for the purpose of inducing the protein expression of their target proteins, they were transformed to synthesize proteins. The serums were divided into allergy-positive ones and allergy-negative ones to soybean and corn, and SDS-PAGE and western blotting were conducted, followed by the diagnosis of their allergenic risks. Results: As a result of this study, the allergenicity of the four target proteins were insignificant, and although some non-specific bands appeared, it is considered that they are not associated with allergenic risk in the light that they often appear in other proteins. Additionally, as a result of analyzing DNA sequences for each target protein with the intention of protein identification, they were perfectly matched. Conclusions: As a way to evaluate the allergenicity of GMO food, it is reasonable to do so with the purified serum proteins of allergic patients as performed in this study, however it is deemed to apply very carefully such the evaluation method to the practice in future.
URI
https://repository.hanyang.ac.kr/handle/20.500.11754/145944http://hanyang.dcollection.net/common/orgView/200000410019
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