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칼슘, 비타민 D, 유제품의 섭취와 유방암 발생 위험에 관한 환자-대조군 연구

Title
칼슘, 비타민 D, 유제품의 섭취와 유방암 발생 위험에 관한 환자-대조군 연구
Other Titles
Intake of Calcium, Vitamin D, and Dairy products in association with Breast Cancer risk : a case-control study
Author
알리마
Alternative Author(s)
Jamsranjav Alimaa
Advisor(s)
김미경
Issue Date
2009-02
Publisher
한양대학교
Degree
Master
Abstract
유방암은 미국과 서구의 여성에서 가장 흔한 암 중 하나이며, 한국인 여성의 유방암 발생률은 서구국가와 비교하면 낮은 편이지만 꾸준히 증가하고 있다. 현재까지 유방암 발생의 원인을 밝히기 위하여 여러 연구들이 진행되었지만 식이 요인은 밝혀진 것이 많지 않으며 칼슘, 비타민 D, 유제품의 경우에는 유방암과 연관성이 일관되지 않았다. 이 연구는 칼슘, 비타민 D, 유제품 섭취와 유방암에 대한 연관성을 파악 하기 위한 것으로 2004년 10월부터 2006년 6월까지 30-65세의 여성을 성균관대학교 삼성병원에서 모집하였다. 연령과 폐경 상태에 따라 짝을 이룬 총 362짝의 환자군과 대조군을 선정 하였다. 환자군은 유방 X선 촬영을 통해 유방암이 확진된 환자들만 인정하였으며 대조군 또한 동일한 기간 동안 동일한 병원에 외래 또는 입원한 환자로 유방 X선 촬영으로 유방암이 없음을 확인한 환자로 국한하였다. 연구에 참여하는 대상자의 평균 연령은 46세였고 폐경 여성이 35%를 차지하고 있었다. 식이조사는 훈련된 조사자가 정량적 식품빈도조사지를 이용하여 대상자와의 면접을 통해 수행되었다. 이 연구 결과는 다음과 같다. 1.비 식이요인의 경우 현재 음주자, 종합 비타민제 섭취, 자녀 수, 모유 수유 경험은 모두 환자군 보다 대조군에서 유의하게 높게 나타났다. 식이 요인의 경우 콩 단백질, 식물성 칼슘, 버섯 섭취는 대조군에서 높았고 탄수화물 섭취는 환자군에서 유의하게 높았다. 총 유제품 섭취 및 우유, 요플레 (curd type), 요구르트 (liquid type), 치즈, 버터, 아이스크림 섭취는 환자군과 대조군 간의 차이가 없는 것으로 나타났다. 2.총 칼슘 섭취와 동물성 칼슘, 식물성 칼슘 섭취와 유방암과의 연관성을 분석하였으나 의미 있는 연관성을 보이지 않았으며 비타민 D 섭취 또한 유방암과 연관성을 보이지 않았다. 3.유제품 중 총 유제품, 야쿠르트 (액상), 요구르트 (호상), 치즈 섭취는 유방암 위험과 연관성이 없었으며, 우유, 버터, 아이스크림 섭취의 경우 유방암 위험도를 낮추는 것으로 보였다. 이상의 연구 결과를 종합해 볼 때, 칼슘 섭취량이 매우 낮은 우리나라의 경우 식사로 섭취한 칼슘 섭취는 유방암과 연관성을 보이지 않는 것으로 보이며 비록 햇빛 노출로 인한 체내 생성량을 고려하지는 못하였으나 음식으로 섭취한 비타민 D와 유방암 간에는 연관성이 나타나지 않았다. 그러나 유제품 중 우유, 버터, 아이스크림 섭취의 경우 유방암 위험을 낮출 가능성이 보이나 비타민 D의 경우 햇빛 노출에 따른 생성량을 고려하지 못하였고 유제품의 경우 보호 효과가 있을 것으로 추정되는 칼슘과 비타민 D 섭취와 매우 높은 상관성을 가지고 있어 이들의 영향을 배제하지 못하는 제한점이 있어 추후 이들을 보완한 대규모 연구를 통하여 이들 연관성을 재검증할 필요가 있다.; Breast cancer is the most common cancer diagnosed among American and European women. Incidence of breast cancer for Korean women compared with western countries is low but, continuously has been increasing. Many studies have reported the associations between intakes of calcium, vitamin D and dairy products and breast cancer risk, but their results are inconsistent. In order to evaluate the associations between intakes of calcium, vitamin D and dairy products and breast cancer risk, cases and controls were recruited at Samsung Hospital of Sungkyunkwan University in Seoul, South Korea from October 2004 to June 2006. Participants were between the ages of 30 and 65 years and were all examined with a mammography in order to confirm the presence of breast cancer. Controls were patients who had visited one of the dentistry, orthopedic surgery, general surgery, ophthalmology, dermatology, rehabilitation, obstetrics and gynecology, or family medicine clinics within the same hospital. A total of 362 women between the ages of 30 to 65 years old who were histologically confirmed to have breast cancer were matched to controls by age (± 2 years) and menopausal status. The average age of cases and controls was 46 years, and the proportion of menopausal women was 35 percent. The quantitative food frequency questionnaire (FFQ) for collection of daily intakes was administered by a trained dietary interviewer and was used with visual aids, such as food photographs and models, to demonstrate item-specific units, which was modified from the validated FFQ. Main findings listed below: 1. For Non-dietary factors, women in the controls had more children than those in the case group. Similarly, the proportions of women who were alcohol drinkers and multivitamin users and who had breastfed were consistently higher in the control group than in the cases. For dietary factors, dietary intakes of soy protein, vegetable calcium and mushroom intake were also higher in the controls, but the carbohydrate intake was higher in the cases. The significant differences between cases and controls were not shown for intakes of total dairy products, milk, yoghurt (curd type), yoghurt (liquid type), cheese, butter, and ice-cream. 2. The associations between total calcium intake, animal calcium, vegetable calcium, and vitamin D and breast cancer were not shown. 3. Dairy product intakes, such as total dairy products, yoghurt (curd type), yoghurt (liquid type) and cheese did not show significant associations with risk of breast cancer. However, there were significant inverse associations between intakes of milk, ice-cream and butter and breast cancer risk. In conclusion, a significant association between dietary calcium intake and risk of breast cancer was not observed among Korean women consuming relatively low dietary calcium. We did not consider endogenous vitamin D synthesis via sun exposure in the present study, and a association between dietary vitamin D and breast cancer risk was not significant. A protective association was found between dairy intake of milk and the risk of breast cancer. To confirm these associations, we need a large prospective studies on the association of calcium, vitamin D considerly sunlight exposure, and dairy products with breast cancer risk.
URI
https://repository.hanyang.ac.kr/handle/20.500.11754/145221http://hanyang.dcollection.net/common/orgView/200000411717
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